Neața bună, oameni dragi! După câteva peripeții pe care le-am avut cu blogul (doar eu, nu-mi suport niște setări, la voi sper că a fost ok), acum m-am liniștit, mi-am schimbat găzduirea, aștept și finalul anului pentru a face transferul la domeniu pe viață, deci toate par să meargă bine. Azi vreau să vă povestesc despre o carte din categoria Beletristică (logic!), care, deși e subțirică, a fost destul de ok. Titlul a fost primul care m-a intrigat – ”Poate astăzi nu omor pe nimeni”, gândindu-mă că e vorba despre ceva crime, spionaj sau ceva de genul. mai ales văzând și tipa de pe copertă, am zis că e ceva palpitant.

IMG_20160523_195610

De fapt, cartea este mai mult un soi de introspecție a sinelui. Jasmine este o fată de 23 de ani, care trăiește în Milano. Până aici, nimic anormal. Doar că ea este musulmană, iar ei îi este greu să respecte regulile religiei. De fapt, ea nu este împotriva regulilor, însă de multe ori nu înțelege de ce totul trebuie făcut în mod tradițional. Tocmai de aceea, atunci când prietena sa cea mai bună se supune unei căsătorii aranjate, ea se revoltă și pare a fi împotriva tuturor.

”Răzvrătirea” sa e una tipic adolescentină, face totul contra mamei sale, care vrea s-o apropie de un băiat anume, deci are gânduri pentru o căsătorie aranjată, flirtează cu un tip care lucrează la magazinul de peste drum și încalcă toate regulile. Dar în același timp, în interiorul ei își face autocritica, are autoironie, se luptă cu toată lumea pentru a-și susține ideile, nu e întotdeauna de acord cu ceea ce impune religia ei, dar o apără și-și apără convingerile. Jasmine este deranjată că lumea cataloghează musulmanii într-un anume fel și e furioasă că nimeni n-o înțelege, dar în introspecția sa, pare că nici ea nu se înțelege în totalitate.

Acțiunea nu este alertă la modul propriu, dar Randa Ghazy creează un personaj copilăros, și totodată matur, care încearcă să se înțeleagă pe sine și lumea în care trăiește. Jasmine este o războinică, o fată dezinhibată, dar totodată fidelă cauzei în care crede. În ultima vreme sunt axată mai mult pe cărți care descriu viața musulmanilor, religia și tradițiile lor. Voi ce mai citiți, care sunt genurile sau temele preferate în ultima vreme?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *