Mă tot țin să fac recenzia acestei cărți de vreo săptămână, pentru că am terminat-o în scurt timp de când am primit-o, dar n-am apucat. De fiecare dată s-a ivit altceva, la muncă e mult de treabă, ajung praf acasă, nu mai am chef de nimic, iar seara nu prea postez, ci doar citesc și mă uit la seriale. ”Regele în galben” este ultima apariție a lui Raymond Chandler la editura Nemira, eu mai am câteva romane de-ale lui de citit, dar mai e timp.

IMG_20160604_111351”Regele în galben” nu e, de fapt, un roman propriu-zis, ci o antologie de povestiri, mai exact șapte: ”Caută fata” (care e un fel de rezumat al romanului Adio, iubito, a cărei recenzie o găsiți aici, doar că numele personajelor sunt schimbate), ”Jadul mandarinului” (care sunt sigură că am mai citit-o, dar nu știu să vă zic rezumatul cărui roman este), ”Vânt roșu”, ”Regele în galben”, ”Belelele sunt meseria mea”, ”Nicio crimă în munți” și ”Praful de prizat al profesorului Bingo”.

”Regele în galben”, povestirea care dă numele acestei cărți, nu mi s-a părut chiar atât de uau, este vorba despre un cunoscut muzician impertinent, care disprețuiește pe toată lumea și se poartă urât cu toți, dar este găsit mort în casa unei femei care jură că n-are nicio legătură cu asta. De fapt, tot Marlowe este cel care descurcă ițele acestei povești.

Mie mi-a plăcut destul de mult ”Nicio crimă în munți”. Detectivul este chemat într-un sat din munți de un tip pentru a discuta anumite lucruri importante. Ajuns acolo, el îl găsește pe acesta mort, iar când ajunge la casa sa, constată că soția nu știe nimic, ba chiar îi dă fără să vrea informații prețioase despre motivul pentru care el se află acolo: o afacere cu bani falși. Marlowe se aliază într-un mod subtil cu șeriful satului, care știe să-și joace rolul foarte bine, divaghează totul într-o manieră dezorientantă, iar cei doi află cine este asasinul și cine a pus la cale faptele ilegale care aveau loc.

”Praful de prizat la Profesorului Bingo” e o povestire care mi-a dat dureri de cap. În esență, ideea e foarte simplă. Dar ce te faci atunci când constați că nimic nu se poate explica logic? Ce te faci când intri în sfera imaginarului, iar realitatea apare distorsionată? Un tip banal știe că soția sa are diverse aventuri, însă nu face nimic. Totuși, într-o zi, la ușa sa apare un om care-i da un praf de prizat. Aparent, efectul său e acela de a te face invizibil. Tipul o omoară pe soția sa, apoi pe amantul acesteia, pleacă de acasă, dar adresa pe care i-a furnizat-o vânzătorul nu există, numărul de telefon e și el o fantasmă, efectul prafului dispare, iar bărbatul se întoarce acasă și trebuie să-și facă o strategie dacă vrea să rămână liber.

Nu mă prea încântă povestirile, dar unele din această carte a fost chiar bune! De fapt, Chandler știe să te captiveze și să-ți stârnească interesul, dar uneori parcă simți nevoia mai multor pagini. Știți și părerea mea despre Marlowe: este un detectiv descurcăreț fără a fi genial, e un tip isteț, amuzant, foarte tupeist, puțin arogant, și cu o predilecție deosebită pentru belele. Sper să reușesc să am seria completă a romanelor sale, pentru că e de păstrat!

4 Replies to “Recenzie – Regele în galben (Raymond Chandler)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *