Neața bună, oameni dragi! O zi mai frumoasă decât ultimele, ultima din jobul de weekend, deci după asta chiar mă pot relaxa. Vorba vine, că de acum încep nunțile. Dar măcar știu că nu mai trebuie să muncesc în weekend. Mă tot țineam să fac ceva dulce încă de când a dat frigul. Vara nu mă apropii de aragaz nici să mă bați, așa că acum e perioada! Am tot zis că fac ba una, ba alta, și m-am oprit acum la baclava. Nu mi-era străină rețeta, am mai făcut și știam că va ieși, plus că mi-era poftă! Ultima oară, la Festivalul dulciurilor, nu am luat nimic de la taraba cu produse turcești. Și mi-a cam părut rău după. Plus că aveam și multă miere și se preta!

De ce aveți nevoie:
  • un pachet foi de plăcintă
  • 300 grame nuci
  • un pachet unt
  • 500 ml apă
  • 200 grame zahăr
  • 300-400 grame miere
  • esență de migdale și de vanilie

Se unge tava cu ulei. Foile de plăcintă se pun exact ca la alte tipuri de plăcintă, câte 2-3, unse cu unt topit între ele. După 2-3 foi, se presară nucă măcinată. Nu extrem de fin, se lasă și bucățele mai mari, nu deranjează. Se repetă până se termină pachetul de foi. Se taie în formele dorite și se bagă la cuptor până se rumenesc. Pot să stea 30 de minute, pot să fie 40. Depinde de cuptor.

Se face un sirop din apă și zahăr, iar când începe să fiarbă, se pune și mierea. Se adaugă esențele. Se scoate tava de baclava și se toarnă siropul peste. Se mai bagă 5 minute la cuptor.Se lasă să se răcească și să-și tragă siropul.

Baclavaua este un desert minunat și depinde doar de voi dacă îl faceți prea dulce sau nu. La cantitățile astea iese o baclava nu foarte însiropată, ci exact cât trebuie. În plus, esențele îi dau o aromă minunată, mai ales cea de migdale. Nu turnați prea multă, însă.

Cui vrea un desert minunat, dulce, aromat și rapid, îi recomand să încerce să facă baclava! Nu ai nevoie de prea multe și clar va fi mai bun decât ce e în comerț. Dacă variați, puneți și fistic sau alte tipuri de nuci, iar cred că iese super! Voi ce alte secrete mai știți pentru o baclava reușită?

26 Replies to “Rețeta săptămânii – Baclava

  1. Nu am mai mancat baclava, de nu mai stiu cand. De cand eram la mama fata, eu nu am facut niciodata. Am mai dat zilele astea, tot pe internet sau pe la tv. de niste baclavale si mi s-a cam facut pofta, reteta e extrem de simpla, baclavaua excelenta si m-as incumeta sa o fac.

  2. Arată tare bine și mi-e poftă răuuu 🙂
    baclava nu am făcut, nu am consultat cartea cu rețete pentru a înțelege, mereu mi s-a părut că este complicat. Din articolul tău înțeleg că nu este așa.

    1. sa stii ca eu nu prea am luat din comert, cred ca o data sau de 2 ori de prin lidl, dar e dulce rau si parca tot nu iese nimic ca acasa!

  3. Sa stii ca ma tenteaza si pe mine sa fac baclava dar e asa de dulce! Chiar daca pui miere in loc de zahar, tot dulce e 🙁
    Raman cu uitatul la ce ai facut tu si la inghititul in sec :))

    1. mie nu mi-a iesit asa dulce, sa stii. e acceptabila. ma gandeam sa mai pun sirop…dar mi-am dat seama ca m-as ineca de atata dulce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *