Ziua bună, oameni faini! Se pare că vara nu vrea să se dea dusă de la noi… adică cel puțin la mine e cald și bine, aproape sufocant. Îmi doresc frig și ploaie. Sper ca de ziua mea să nu avem tot vreme de plajă. Până-una alta, în casă e mai bine și am mai mult spor să fac mâncare și ceva dulce. Săptămâna trecută am făcut o plăcintă de dovleac și pot spune că am mâncat cu mare poftă, ba chiar am împărțit și pe la muncă. Mie mi se pare ușor de făcut și e varianta care îmi place cel mai mult.

Avem nevoie de :
 • un dovleac potrivit (al meu a avut cam 2 kg și ceva, l-am curățat de coajă și de semințe și l-am dat pe răzătoare)
 • mirodenii – cuișoare, scorțișoară, mix pentru turtă dulce, etc
 • câteva linguri de zahăr – aici rămâne la aprecierea fiecăruia cât vrea de dulce
 • un plic de budincă de vanilie
 • un plic de foi de plăcintă
 • puțin unt topit

Cum procedăm:

Foarte simplu – în primă fază, punem dovleacul ras într-o cratiță pe foc mic cu zahărul și lăsăm să înceapă să se înmoaie. El o să lase ceva zeamă, trebuie să se evapore. Când a mai scăzut și e moale, se ia de pe foc și se amestecă cu plicul de budincă și cu mirodeniile. După gust!

Într-o tavă începem să asamblăm plăcintă. Puneți hârtie de copt sau dați cu unt și tapetați cu făină (fiecare cum e învățat), apoi puneți câte o foaie de plăcintă. Între ele, musai, unt topit. Deci foaie, unsă cu unt, altă foaie. Grupe de câte 4-5. Eu am pus rând de foi, strat de dovleac, rând de foi, strat de dovleac și încă un rând de foi deasupra. Se dă la cuptorul preîncălzit și se verifică periodic să fie făcută.

Când e gata, se lasă la răcit și se taie pătrățele. E o bunătate! Aș vrea să încerc să fac și niște tartă cu dovleac, ca la americani. Cred că și aceea ar merge. Doar că nu știu dacă o să mă descurc cu aluatul. Dar încerc! Vouă ce plăcintă vă place cel mai mult?

15 Replies to “Rețeta săptămânii – Plăcintă cu dovleac

 1. Îmi place și mie plăcinta de dovleac, îmi place și cea de măr… dar prefer cu blat făcut în casă. Eu nu m-am încumetat încă, noroc cu mama și mătușile.
  În București a fost răcoare azi, în sfârșit, ieri însă am ieșit îmbrăcată ca de vară. Seara e totuși numai bine de băuturi calde și citit sub păturici moi.

 2. Plăcinta cu dovleac este preferata mea, însă stomacul meu nu o agreează decât dacă este preparată cu dovleacul crud. 🙂 Cred că o voi prepara și eu cât de curând, pentru că mi-e foarte poftă!

 3. mie placinta de dovleac imi place la nebunie, dar sa fie facuta cu aluat de casa. Stiu, sunt figuranta, dar doar asa imi place.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *