Când câmpul vizual se îngustează și începi să pierzi progresiv vederea, e cazul să programezi un consult la oftalmolog pentru că e foarte posibil să suferi de glaucom. În timp, netratarea afecțiunii poate conduce la orbire.

Cum se manifestă și în ce constă glaucomul? Glaucomul este o afecțiune oculară caracterizată prin scăderea acuității vizuale periferice și prin creșterea presiunii intraoculare. Există cazuri în care afecțiunea există chiar dacă tensiunea oculară este normală. Ceea ce prea puțini știu este că glaucomul este a doua cauză mondială a orbirii, așa că ar trebui să ne verificăm mai des starea de sănătate a ochilor noștri. Deși în marea majoritate a cazurilor apare peste vârsta de 40 de ani, nu este exclus nici la vârste mai tinere.

Tratamentul pentru glaucom care să vindece complet această afecțiune nu există, dar sunt metode  care pot ajuta sa îți păstrezi vederea pentru toată viața. Atunci când tratamentul medicamentos prin picături nu dă randament, medicul oftalmolog poate recomanda operația de glaucom.

Diagnosticarea glaucomului

În condițiile în care în familie există cazuri de glaucom, e de preferat să realizezi analize în acest sens, pentru că există posibilitatea de a fi diagnosticat chiar și cu  5 ani mai devreme de a manifesta clinic simptome. Asta înseamnă că deja poți monitoriza evoluția bolii, pentru a o ține sub control.

Simptomele glaucomului

Trebuie să știi că această afecțiune poate fi de mai multe tipuri, iar fiecare se manifestă prin simptome specifice.

Glaucomul cu unghi deschis afectează fibrele nervoase ale nervului, iar cauzele sale nu sunt cunoscute pe deplin. Sunt situații în care, deși presiunea intraoculară e în limite normale, apare afectarea nervului optic. Ar trebui să programezi un consult la oftalmolog dacă sesizezi modificări precum tensiune crescută la nivel intraocular, pete sau îngustarea vederii câmpului periferic.

În cazul glaucomului cu unghi închis este afectat drenajul intraocular ceea ce conduce la creșterea presiunii intraoculare. Este cazul în care vederea poate fi redusă rapid până la orbire. Simptomele în cazul acesta se pot manifesta diferit de la o persoană la alta. În cazul în care este sever, pacientul resimte greață, vărsături, halou în jurul luminilor și dureri de cap.

Al treilea tip de glaucom este cel infantil și congenital. Se manifestă în primii ani de viață ca urmare a unor defecte congenitale. Pruritul sau senzația de nisip în ochi și lăcrimatul excesiv sunt câteva manifestări ale acestui tip de glaucom.

Tratamentul glaucomului

În condițiile în care afecțiunea este diagnosticată la timp, tratamentul poate consta în administrarea de picături. Când este într-un stadiu avansat, operația de glaucom poate fi cea mai bună șansă de a scăpa de orbire. În funcție de gravitatea situației, poate fi vorba despre operația cu laser sau despre intervenția chirurgicală.

Bineînțeles, e necesar să programezi un consult oftalmologic pentru a beneficia de o părere avizată. Descoperă serviciile disponibile la Clinica Medoptic și ai grijă de ochii tăi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *