Apariții noi de cărți istorice la Meteor Press

Cărțile istorice au un loc aparte în literatură și, deși unele au elemnte ficționale, cele două de care vă vorbesc astăzi sunt cărți de non-ficțiune. Adică o idee mai complicate, cu un limbaj mai pretențios și cu infomații reale și verificate. Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia kieveană până în prezent este o carte ce urmărește cronologia a ceea ce a fost Rusia de odinioară până la contextul actual. Și acum, încotro? De la ofițer decorat la deținut politic este o biografie a lui Ion Butnaru, un periplu în închisorile comuniste și o mărturie a opunerii față de sistem. Viața unui om făcută bucăți doar pentru că nu împărtășește aceleași opinii cu ale sistemului, asta e trist, dar din păcate destul de comun în epoca comunistă.

Rusia. O scurtă istorie

În contextul actual, unde suntem prea plini de Rusia și de conducătorii ei, prea sătui de politica asta forțată, pentru mine cartea asta a fost prea mult. În general sunt pasionată de istorie, însă în acest moment, istoria lor nu mi se mai pare relevantă. Nu cred că ne ajută pe noi să știm ce s-a întâmplat. Nu trebuie să găsim scuze. Pentru că asta mi se pare că facem. Prea mult accent s-a pus în ultima perioadă pe istoria Rusiei în sine, și asta nu am înțeles de ce. Pentru un cititor pasionat, pentru un istoric pasionat, această carte sigur va reprezenta o comoară, însă pe mine, în contextul din ziua de azi, nu mă atrage absolut deloc. Nu contest informațiile, însă trebuie găsit cititorul potrivit.

Și acum, încotro?

Epoca comunistă nu ne-a adus absolut nimic bun. O să spuneți probabil că nu am de unde să știu asta, o dată ce m-am născut abia în anii 90, după ce regimul s-a prăbușit. Însă poveștile pe care le-am auzit, cărțile pe care le-am citit, mărturiile tuturor, acestea nu pot fi minciuni. Da, poate că au existat anumite lucruri bune. Da, poate că am înțeles greșit democrația, deși din punctul meu de vedere am schimbat doar conducătorii, nu și regimul. Dar viața în închisoare, această luptă contra sistemului, torturile și condamnările pentru că ai alte opinii, asta nu mai este normal. Viața ca deținut politic nu a fost ușoară deloc.

Aceste două cărți de la Meteor Press nu sunt pentru oricine. Dacă în ceea ce privește cartea despre Rusia, nu sunt fană, despre biografie am lucruri bune de zis. Cred că ne deschide ochii, oricât de dureroasă ar fi. Și poate culegem mai multe informații despre regim și aflăm mai multe adevăruri.

One Reply to “Apariții noi de cărți istorice la Meteor Press”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *