Sigur ați auzit de Meik Wiking până acum. Dacă nu, atunci ați auzit de Mica enciclopedie Lykke sau Hygge. Da, tipul e autorul. Și lucrează la Institutul de Cercetare a Fericirii, primul de acest gen din lume, fondat în Danemarca. Se spune despre danezi că ar fi cei mai fericiți oameni din lume. Iar conceptul de hygge o demonstrează din plin. Știu să se bucure de viață și delimitează foarte bine munca de acasă. Se bucură de tot ce este în jurul lor, nu de alta au căpătat acest renume. Arta de a-ți crea amintiri vrea să ne facă să ne bucurăm mai mult de tot ce trăim și mai ales, să captăm aceste momente în memoria noastră. Bucură-te de fiecare zi, de fiecare clipă, de fiecare om pe care îl întâlnești.

E foarte ușor să lași clipele să treacă pe lângă tine, iar peste ceva timp să nu îți mai amintești nimic. Din copilărie, din adolescență sau din orice perioadă. De aceea, autorul ne îndeamnă să ne ”antrenăm” memoria, să încercăm să memorăm cât mai multe lucruri, chiar și șiruri de cuvinte, dar și să trăim cu toate simțurile noastre. Adică să acordăm fiecărui moment atenția cuvenită. Tocmai de aceea, de cele mai multe ori ne amintim de înghețata preferată din copilărie, de mâncarea făcută de bunica sau de diminețile calde de vară când mergeam la mare. Toate mirosurile sau gusturile ne rămân întipărite în memorie.

Mi se pare grozav să colecționezi amintiri. Să ai o memorie atât de bună încât să ții minte ce s-a întâmplat acum 3 ani, 5 zile sau 2 luni și jumătate. De cele mai multe ori, nu dăm atenție clipelor, tocmai de aceea nu ni le amintim. Dar dacă ne ”antrenăm” un pic și vrem să ne amintim lucruri, o vom face.

Ce îți amintești din copilărie?

Făceți-vă și voi o listă cu amintirile din copilărie și confruntați-o cu cele din studiile Institutului. Câte amintiri sunt comune? Eu aș fi adăugat bradul de Crăciun, pentru că niciun brad nu se compară cu cele din copilărie. Când suntem adulți, nu ne mai bucurăm de sărbători cu aceeași fervoare. De fapt, aș trece și sărbătorile în sine, când ne strângeam toți la masă, ne uitam la TV la momente amuzante, cu marii noștri actori. Sunt sigură că majoritatea celor trecuți de 30 de ani de la noi din țară făceau la fel. Era plăcerea noastră. Arta de a-ți crea amintiri este despre a da importanță vieții, timpului și oamenilor din jurul nostru.

Cartea lui Meik Wiking o găsiți pe Libris, alături de cele două enciclopedii, pe care vi le recomand cu drag. Sunt cărți ușoare, dar care te binedispun și îți aduc un strop de speranță în viața ta. Voi ați citit vreo carte scrisă de cel mai fericit om din lume?

2 Replies to “Recenzie – Arta de a-ți crea amintiri

  1. Foarte interesanta pare aceasta carte !
    Mar tenta foarte mult sa o citesc si eu pe viitor !
    Multumesc frumos pentru recomandare !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *