Ziua bună tuturor! Nu mai am decât 2 zile din sejurul nostru de povestit, la Băile Tușnad și la Valea celor doisprezece, și cred că o voi face azi și mâine. Asta pentru că nu vreau să aglomerez postarea de azi cu toate detaliile, că ne îndepărtăm și ca zone. Da, 2000 de km într-o săptămână nu-s puțini, mai ales când am traversat atâtea județe și orașe. Mi-aș fi dorit să ajung în și mai multe locuri, însă, de exemplu, vineri ne-a stricat ploaia un pic planurile și nu am reușit să vedem tot ce am fi vrut.

Ziua 5

Aici am avut de parcurs aproape 400 de km, să ajungem de la Sarmisegetuza la Băile Tușnad. Am ales cazarea la Băile Tușnad pentru a fi mai aproape de Cheile Bicazului, dat fiind ca ultima oprire era aproape de Piatra Neamț. Am avut ceva de mers, însă la fel, autostrada a fost de partea noastră și a fost mult mai ușor. În prima parte a zilei nu a fost atât de rău, era înnorat, dar plăcut afară. Așa că am reușit să ajungem și la Biserica Fortificată din Biertan. A fost prima dată când am ajuns în acest sat, iar locul e tare drăguț.

Ulterior am vrut să ajung la parcul Mini Transilvania, pe care îl recomand tuturor. Însă noi am avut un ghinion teribil și am prins o ploaie groaznică, nu am reușit să vedem totul cum ne-am fi dorit. Turna cu găleata, iar parcul e în aer liber. Degeaba ne-au dat oamenii de la intrare umbrele, a fost tare complicat. Eram și cu Aki, voiam să fac și poze, noroiul era până-n gât, să zic așa… nu a fost vreo plăcere. Și îmi pare rău, pentru că parcul e superb! Sunt reprezentate în miniatură o mulțime de monumente din zona Transilvaniei. O frumusețe! Foarte fain lucrate, era și o terasă, era și o expoziție cu holograme, însă deja eram uzi până la piele și nu ne-a mai ars de ele…

Nemulțumiri legate de zona Harghita-Covasna

Am vrut să ajungem și la fabrica de bere Csiki de la Sânsimion și am și ajuns, de fapt, doar că acolo am fost întâmpinați cam ciudat. Nu știu dacă doar mi se pare, însă zona e foarte reticentă la români. Cum te aud că vorbești româna, deja se schimbă treaba. Am intrat pe poartă, ne-am uitat stânga-dreapta, noroc cu o doamnă care ne-a chemat pe cineva să ne lămurească cum e cu turul. Între timp, un paznic foarte ciufut a venit să ieșim afară cu câinele. Deși doamna respectivă vorbea cu noi și se vedea că era totuși cineva acolo. Colega pe care a chemat-o a spus că tura ei s-a terminat și dacă dorim un tur, să sunăm a doua zi. Nu prea ne-a mai ars de tur, dura oricum o oră, începuse să picure iar, am lăsat-o baltă.

Am ajuns sper seară la Băile Tușnad, dar acolo nu am făcut mare lucru. Cazarea nu a fost wow, a fost și destul de răcoare, iar căldura nu funcționa. Am ieșit și ne-am plimbat prin stațiune, însă era destul de pustie. Toată lumea vorbște maghiara și exact cum spuneam, mă repet, se uită urât la tine când te aude vorbind româna. Ciudată treabă, nu mă gândeam că s-a mutat țara, dar în fine… Am stat la o terasă unde am mâncat, apoi am plecat spre cazare. De la un magazin am cumpărat și bere Csiki, dar și Csiki Chips. Berea am luat-o în 6 sortimente, cea mai bună a fost cea cu ghimbir și chili, dar și cea cu zmeură.

Băile Tușnad nu-s chiar cea mai primitoare locație, cel puțin ca și tranzit. Poate stând mai multe zile, la un centru de tratament, intri în ritm, însă așa, chiar nu mi s-a părut wow. Dar poate sunt eu prea pretențioasă. Oricum ar fi, nu e stațiune de tineri, nu ai mare lucru de făcut. Voi ați fost prin zona asta?

7 Replies to “Băile Tușnad și zonele de tratament din țară

  1. De multa vreme nu am mai fost la Băile Tușnad, dar pe vremuri nu era asa. În orice caz, zona este renumita pentru apa, aerul și atmosfera benefice sănătății și psihicului.
    E bine ca ai ajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *