Toată lumea cred că știe deja cât de mult îmi place cafeaua. Și nu vorbim aici doar de un tip de cafea, îmi place să experimentez, să mă joc cu aromele, cu gusturile, să fac combinații inedite. Și fie că e vară sau iarnă, există o cafea pentru fiecare zi. La muncă aleg de obicei cafeaua simplă, fără zahăr sau lapte. În schimb, în timpul liber, o pot da și în extrema cealaltă, alegând un Pumpkin Spice Latte sau Gingerbread Latte sau Cappuccino. Da, știu, sunt o enigmă. Să nu mai zic de frappe, care în zilele calde în încerc cu numeroase arome. Există cafea pentru fiecare, fie că sunteți fani espresso, fie că sunteți fani latte. Eu le îmbin cu drag și am fost mai mult decât fericită să aflu că în zilele astea reci și întunecate de iarnă, cafeaua ne face mai fericiți. E dovedit științific!

Anul acesta, Asociația Română a Cafelei a împlinit 20 de ani de existență și a vrut să sărbătorească cu noi. Cum altfel decât… cu cafea! Minunățiile astea au ajuns la mine și deja am și consumat o bună parte din ele. Știu sigur că voi avea cafea să trec de iarnă și să îmi îndulcesc zilele! Misiunea acestei asociații, așa cum v-am mai spus, este de a reprezenta interesele comerciale și economice ale reprezentanților industriei cafelei. Asociația sprijină crearea unei piețe transparente, astfel încât consumatorii să aibă parte de cea mai bună cafea, la un raport corect calitate-preț.

Personal, beau orice fel de cafea, nu am una favorită, însă eram tare curioasă de cafeaua de la Strabucks, tocmai de aceea am fost foarte încântată când am găsit-o în colet. E o cafea mai ușoară, un blonde roast, adică o cafea prăjită mai puțin, deci cu mai puțină tărie. Am băut-o cu drag, însă întotdeauna mai mult de cei 180 ml obișnuiți. Sunt o norocoasă, am tensiunea mică și pot bea câtă cafea vreau 😀

Ce legătură este între cafea și zilele mai scurte?

Conform unui studiu desfășurat de Institute for Scientific Information on Coffee (Institutul pentru Informații Științifice despre Cafea),

”peste un sfert dintre adulții din Europa se confruntă cu depresie (28%) și sentimente accentuate de tristețe (28%) atunci când orele de lumină într-o zi devin mai puține”.

Oamenii sunt mult mai deprimați, fără lipsă de mișcare sau de alte activități, pe măsură ce ziua scade, iar lumina e din ce în ce mai puțină. Noroc că avem cafea! Un consum de 75 mg cafeină (o ceașcă de cafea) la fiecare patru ore duce la o stare de bună dispoziție pe tot parcursul zilei.

”De asemenea, cafeaua poate acționa și ca un stimulent la nivelul creierului: accentuând starea de alertă, menținând starea de trezire, îmbunătățind viteza de funcționare, menținând vigilența și promovând memoria, care sunt asociate cu atenția, starea de spirit și funcția cognitivă. Starea de spirit nu este modulată doar de cafeină, ci și de așteptarea că un consum de cafeină îmbunătățește dispoziția și atenția.”

Cum să faci și tu ca mine, să bei mai multe tipuri de cafea? Dacă nu ai idei, intră pe site-ul Asociației Române a Cafelei și vezi rețetele de cafea. Cel mai simplu mod să faci o cafea festivă, cu iz de sărbătoare? Pui frișcă și scorțișoară deasupra! Deja ai schimbat aspectul și gustul!

Cafeaua este elixir, nu este o simplă băutură! Cine o consumă, știe exact despre ce vorbesc. Suntem dependenți de gust, de energia pe care ne-o oferă, de miros, de tot! Iar consumul moderat ajută la sănătate și mai ales la buna dispoziție, după cum a demonstrat acest studiu. La cât mai multă cafea! La mulți ani, Asociația Română a Cafelei!

11 Replies to “Bea cafea pentru o zi mai frumoasă!

  1. Arată atât de bine cafeluța ta! Și eu îmi savurez în fiecare dimineața cafeluța cu muuult lapte.
    La mulți ani, Asociația Română a Cafelei!

  2. Ai multe arome faine de cafelute! Asa sa tot sarbatoresti fiecare zi! Mama e cafelista casei, eu mai mult cu ceaiul, dar mai beau uneori o cafea mica si aromele diferite ma imbie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *