Influențate de diverși factori externi, culturile de legume dezvoltă afecțiuni variate care le afectează atât calitatea, cât și aspectul. Cei care fac din agricultură, din creșterea legumelor, o modalitate de a-și câștiga traiul, trebuie să fie deosebit de atenți în ceea ce privește culturile în fiecare stadiu de creștere pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă și frumoasă.

Există tot felul de soluții de prevenție și tratare pentru bolile diverse de care pot fi afectate. Nuoricum este o fitofarmacie online în care găsești produse de calitate, precum Mospilan Insecticid sau altele dedicate culturilor de legume, insecticide care te pot ajuta să ții sub control astfel de probleme. Regăsești mai jos informații cu privire la bolile cel mai frecvent întâlnite în rândul culturilor de legume.

  • Pătarea cafenie a frunzelor

Apare la tomatele crescute în spații de tipul solarelor și a serelor. Șansele să îți afecteze culturile sunt mai mari când umiditatea interioară e mai mare de 95%, iar temperaturile peste 22 grade C. O recunoști după petele galbene ce apar pe suprafața frunzelor. În partea din spate se va forma un puf ce treptat devine brun închis.

Poți avea în vedere măsuri de prevenție ca irigarea prin picurare, controlarea umidității aerului, dezinfecția, aerisirea, defolierea etajului inferior al plantei. Ca măsură de tratare, Antracol este una dintre recomandări.

  • Bășicarea fructelor și pătarea frunzelor

Boala se întâlnește îndeosebi la varză, ardei, tomate, fasole și conopidă. Se transmite prin buruieni și sămânță infectată. Umiditatea și temperaturile crescute o favorizează și o identifici după petele verzi-gălbui de pe frunze. Țesutul respectiv se necrozează și apar bășici și pe fructe și tulpini.

Poți preveni boala prin dezinfecția materialului săditor, prin irigare, rotația culturilor și distrugerea buruienilor, printre altele. Ca măsuri curative, poți recurge la produse cuprice sau la cele pe bază de mancozeb.

  • Putregaiul alb

Se întâlnește la castraveți, la pepeni, varză, morcov, ceapă și usturoi, conopidă și altele. O favorizează mediile cu temperaturi între 18 și 24 grade C, și umiditate de 70 – 80%. Este vorba despre o ciupercă transmisibilă prin resturi vegetale sau plante gazdă. Se prezintă sub formă de pete brune și apoase învelite într-un praf cenușiu. Planta moare când putregaiul se instalează pe țesuturi. Ca prevenție se pot folosi produse cuprice sau pe bază de mancoseb.

  • Pătarea albă

Apare la pătrunjel, țelină, tomate, leuștean. Petele circulare prin care se manifestă sunt inițial brune și devin albe spre cenușiu, cu puncte negre.

Se poate observa inițial pe frunzele de la baza plantei. Se extind pe tulpini atunci când umiditatea este crescută.

  • Putregaiul cenușiu

Boala apare la salată, castraveți, varză, fasole, ceapă, solanacee. Este caracteristică culturilor de tomate în sere și solarii. Necrozarea petelor inițial galben-verzui îi trădează existența, se accentuează când temperaturile sunt moderate, iar umiditatea ridicată. Se pot îndepărta acele fructe/ frunze atacate și defolia pentru circulația eficientă a aerului.

Lista cu boli întâlnite la legume continuă, iar din rândul acestora, mana este o afecțiune foarte frecventă.

Soluții și tratamente pentru astfel de probleme întâlnite de agricultori se regăsesc pe Nuoricum.ro, insecticide și alte produse menite să combată bolile la culturile de legume, și nu numai.

One Reply to “Bolile întâlnite la legume și combaterea lor eficientă prin insecticide”

  1. au inceput tot mai des sa atace aceste boli. Am vazut si pe la soacra-mea prin gradina in ultimii ani. Ameninta serios culturile, asa ca nu e gluma. Bine macar ca exista solutii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *