Pasiunea mea pentru cărți se datorează părinților mei, care au fost cititori avizi. Aici pot spune că a funcționat puterea exemplului. Însă pe partea de spionaj, romane polițiste sau tot ce ține de sfera asta, pot spune că îi datorez totul tatălui meu. Când eram mică, m-am bucurat de o bibliotecă vastă. De fapt, aveam două biblioteci în casă. Una în sufragerie, cea de ”oameni mari”, și una la mine, cea de copii. De-a lungul anilor, adică în liceu, am început să ”fur” din biblioteca adulților și să duc cărțile în biblioteca mea. Nu pot să nu îmi amintesc cu cel mai mare drag că nu Agatha Christie a fost ”profesoara” mea, ci Horia Tecuceanu, cu Căpitanul Apostolescu. El mi-a făcut viața mai frumoasă și mi-a arătat că anchetele sunt bune pentru exercițiu minții, în primul rând!

 Între timp, la Editura Publisol s-a reeditat seria Căpitanului Apostolescu, într-un total de 18 volume. Eu le-am primit pe primele două și le-am devorat efectiv! Căpitanul Apostolescu anchetează este primul volum al seriei. Primele cărți surprind câte două anchete, urmând ca celelalte să se concentreze pe un singur fir narativ. Căpitanul Apostolescu este o figură emblematică, un om perseverent și înțelept, deși destul de tânăr. Devine un corespondent român al celebrului Sherlock Holmes sau al simpaticului Hercule Poirot, deși, dacă îmi e permis să spun, e mai simpatic și mai șiret decât cei doi.

Cartea debutează cu mai multe cazuri de omor față de care poliția nu are nicio pistă. Ancheta decurge foarte greu, însă ițele se desfac ușor-ușor atunci când Apostolescu pune lucrurile cap la cap.

A doua parte a cărții este legată de uciderea unei familii în pădurea Băneasa. Deși pare că toți potențialii martori au ajuns mai devreme sau mai târziu la fața locului, ceva nu este în regulă. În plus, care e mobilul crimei? Sunt prea multe întrebări, prea puține răspunsuri, însă eroul nostru știe exact pe ce urme să meargă și când să forțeze nota.

Personal, căpitanul Apostolescu este un geniu al literaturii române polițiste. Cărțile lui Horia Tecuceanu sunt practic debutul meu în lumea literaturii de acest gen. Și mă bucur că am avut o ucenicie atât de plăcută! Voi ați citit vreo carte din această serie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *