Am revenit pentru voi cu a doua carte a maestrului Horia Tecuceanu, ”părintele” căpitanului Apostolescu, unul din cei mai mari eroi ai literaturii române polițiste. După cum vă spuneam, sunt 18 cărți care vă așteaptă pe site-ul editurii Publisol, alături de alte nume mari ale literaturii românești și mondiale. E imposibil să nu îți placă dedicarea acestui autor, pasiunea și ambiția cu care a scris atât de multe cărți polițiste. Și pentru asta, noi, adepții acestui gen, ne înclinăm! Mă bucur că am avut onoarea să încep acest gen de literatură cu cărțile sale și sper să reușesc să le citesc pe toate!

Căpitanul Apostolescu intervine este a doua carte a seriei, apărută inițial în 1971, și reeditată acum fără a omite nimic din scriitura de atunci. Am apreciat foarte mult păstrarea originalității, fără a simți nevoia să adapteze ceva, a celor de la editură. Mi se pare extraordinar să nu intervină nimeni asupra operei acestui mare autor.

În acest al doilea roman, acțiunea se concentrează pe sinuciderea unui bărbat, aparent despărțit de soție. Circumstanțele nu sunt totuși potrivnice, ridicând câteva semne de întrebare. Soția este prima bănuită, însă o dată cu sinuciderea ei, e clar că lucrurile nu sunt în regulă.E vorba de bani, e vorba de gelozie, e vorba de relații ascunse și infidelități.

Mi-a plăcut foarte mult faptul că aceste cărți se pot citi și individual, nu există legături majore între ele. De asemenea, această a doua carte dezvăluie un pic și din firea sentimentală a căpitanului, prin întâlnirea Vioricăi. Tare fain mi s-a părut să văd omul Apostolescu, mai presus de meseria sa. Mi-a plăcut să văd tandrețea bărbatului comparativ cu ambiția și inteligența sa. Așa ceva e mai rar vizibil în cărțile polițiste, tocmai de aceea mi se pare extraordinar.

Căpitanul Apostolescu intervine e tot o carte ușor de citit, nu foarte mare ca dimensiuni, dar captivantă! Fanii genului o vor aprecia și o vor pune mai presus de alte apariții recente, care nu au nici cap, nici coadă, nici intrigă. Aici avem absolut tot – intrigă, acțiune alertă și deznodământ imprevizibil. Nu ai putea să vrei mai mult de la acest gen!

One Reply to “Recenzie – Căpitanul Apostolescu intervine”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *