Atunci când doi polițiști diferiți se întâlnesc, rezultatul nu poate fi decât imprevizibil! Pierre Niémans, superstarul poliției franceze, mereu în gardă și gata de a fi în prima linie, și Karim Abdouf, marginalizat din cauza naționalității, catalogat de multe ori drept un golănaș de cartier, dar care reușește să se ridice deasupra condiției sale. Rîuri de purpură este un roman scris de Jean-Christophe Grange, de la care am mai citit și Tărâmul morților, apărută tot la Crime Scene Press. În prima carte mi-a plăcut foarte mult realismul cu care autorul descrie scenele violente.  Nu se ascunde după deget, astfel că recomandarea mea se menține – dacă sunteți slabi de înger, poate că Grange nu e pentru voi.

În urma unei confruntări violente de la un meci de fotbal, Niémans este trimis în inima munților pentru a investiga o crimă, dar mai mult pentru a-l face pierdut din fața comisiei de disciplină. Ajuns în Guernon, o așezare tradiționalistă și ascunsă din regiunea Grenoble, își dă seama că această crimă nu poate fi una obișnuită, ci e plină de semnificații. Regiunea adăpostește o universitate prestigioasă, iar bibliotecarul acesteia este victima, găsit în poziție fetală, la zeci de metri deasupra solului, în crevasa unui munte.

În paralel, la 300 km distanță, Abdouf își desfășoară propria investigație ce vizează aparenta profanare a unui mormânt aparent părăsit, dar extrem de bine îngrijit. Suspecții principali, niște golănași de cartier, se dovedesc a fi mult prea mici pentru această poveste dezgropată de Karim. Întâmplător, cei doi polițiști ajung împreună, iar anchetele se leagă.

Ecranizare de excepție cu Jean Reno și Vincent Cassel

Cartea Rîuri de purpură a apărut în 1998, iar în anul 2000 a fost ecranizată. În 2004 a apărut chiar și al doilea film, Îngerii Apocalipsei. Sincer, recunosc, nu am văzut încă niciuna dintre ecranizări, dar cred că citind am putut vizualiza tot ceea ce Jean-Christophe Grangé a vrut să exprime. Ba e și mai palpitant când citești o carte, pentru că poți să întinzi suspansul la maxim pentru cât timp vrei tu. Ca să nu mai punctez faptul că filmul poate să difere și te poți simți un pic nedreptățit.

Mi-a plăcut Grange încă de la prima apariție și chiar sper să reușesc să citesc mai multe din cărțile lui. Thrillerele pe care le scrie sunt extrem de reușite și de reale. Mintea îți este invadată de tot felul de scenarii și nu îți rămâne decât să aștepți deznodământul. Voi iubiți thrillerele psihologice? Ați citit sau ați văzut Rîuri de purpură?

2 Replies to “Cartea săptămânii – Rîuri de purpură

  1. Iubesc genul asta. Eu acum citesc Indoiala, o carte pe care abia astept sa o termin sa vad finalul, ca m-a cam dat peste cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *