Ați văzut filmul Vrabia roșie? Cu Jennifer Lawrence? Eu am văzut doar trailerul, dar am fost extrem de curioasă de el. Dar la cum mă uit eu la filme… a rămas în pom și pomul în aer. Așa că mai repede am ajuns să citesc cartea, ce a fost oferită cu drag de Meteor Press. Și dacă la început am fost un pic sceptică atunci când am aflat că e cu spioni și alte minuni, pe măsură ce am dat paginile, nici nu m-am mai putut opri. Da, e o poveste un pic SF, cu tente neverosimile, dar… i-am acordat toată încrederea și am citit-o până la capăt. Nu mi-a părut rău deloc!

Trăim într-o lume în care Rusia și America se luptă pentru supremație. Fapt care se întâmplă și-n ziua de azi. KGB-ul și CIA-ul sunt cele mai mari forțe la nivel global de spionaj. Dominika este o tânără rusoaică ce-și ratează cariera de balerină din cauza unui accident. În urma morții tatălui ei, ea ajunge să fie recrutată de SVR, Serviciul de Informații Externe Rus. Este trimisă la școala de vrăbii, ceea ce înseamnă femei antrenate să capteze informații și să seducă potențialele ținte.

Totuși, Dominika are ambiții mai mari. Așa că îi este repartizat cazul Nash, adică un agent CIA cu legături în Rusia. Sunt destul de multe probleme la nivel înalt și foarte mulți trădători de țară. DIn ambele direcții. Este un război ce pare că nu se mai termină între cele două țări. Dominika se trezește în situații extrem de delicate și trebuie să le facă față.

Părerea mea

Vrabia roșie este scrisă de Jason Matthews, fost spion. Deci informațiile și modul de ”operare” cred că sunt destul de veridice. Dar să nu confundăm realitatea cu faptele. Oricum ar fi, Vrabia roșie rămâne o ficțiune. Dar una scrisă bine, care te prinde și te face să îți pui mai multe întrebări legate de relația dintre cele două țări.

Povestea mi-a lăsat o impresie foarte bună, este structurată bine și te prinde. Chiar dacă nu ești fan al cărților cu spionaj, Dominika are un ceva al ei care atrage. De la balerina grațioasă la vrabia care ajută la anihilarea țintelor e cale lungă, dar ea reușește cumva să o parcurgă. Metodele SVR-ului nu sunt din cele mai ortodoxe, iar menționarea actualului președinte rus, Vladimir Putin, chiar îmi dă senzația că situația din interiorul Rusiei e chiar mai sălbatică decât pare.

Cartea Vrabia roșie redă admirabil relațiile Rusia-America și scoate în evidență pedepsele aplicate trădătorilor. O găsiți aici și sper să vă surescite și vouă interesul. Dacă ați văzut filmul, cel puțin, și v-a plăcut, v-o recomand! Dacă nu, începeți cu cartea, continuați cu filmul. Veți face analogiile mult mai ușor!

6 Replies to “Cartea săptămânii – Vrabia roșie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *