Ziua bună, oameni dragi! Deși la început de an îmi propun mereu să scriu cât mai mult, pe parcursul anului, acest lucru scade în intensitate. Nu de alta, dar uneori îmi e lene să fac poze. Uneori îmi e lene să scriu. Uneori pur și simplu prefer să mă uit la TV sau să citesc. Da, am început să mă uit și la TV în ultima vreme, la filme, seriale și emisiuni. Miracol. Renunțasem la asta acum ceva timp. Dar cum iarna ne ține în casă în permanență, trebuie să faci ceva. Și pentru că vorbim de casă, știm cu toții cum danezii, cel mai fericit popor din lume, au acel ”hygge”, cuvânt intraductibil, dar care te duce cu gândul la bine, la liniște, la casă, la împreună. Oare cum s-ar zice la hygge în română?

Ei bine, întrebarea asta și-au mai pus-o și alții și au ajuns la un cuvânt – ”biniște”. Adică bine și liniște. Așa cum trebuie să fie într-o casă. Atmosfera aceea de calm, cald și pace. Cum e într-un cămin adevărat. Așa a apărut și Cărticica de biniște, o ediție coordonată de cei de la storia.ro, împreună cu mulți oameni frumoși. Această carte vine ca răspuns la Mica enciclopedie Hygge a danezilor, cel puțin așa o văd eu. Nu de alta, dar chiar dacă nu aveam un cuvânt corespondent în limba română, toți simțeam acea pace sufletească atunci când eram acasă. Și mai ales, într-o casă așa cum ne dorim.

Cum să creezi în casă acea atmosferă cozy?

Păi, e simplu. Sau cel puțin așa pare. Decorează-ți locul astfel încât să nu fie înghesuit, optează pentru multă lumină naturală și plante verzi. Pentru mine, casa ideală înseamnă spațioasă, luminoasă, fără plante, dar cu buchete de lalele în fiecare cameră, lumânări parfumate și pături pufoase. Ce poate fi mai liniștitor de atât? Muzică bună în surdină, adaptată anotimpului… o carte, o cafea, și nici nu vreau mai mult. Casa ideală poate arăta diferit pentru fiecare, de aceea e important ce îți dorești tu. Dar treaba cu lumânările și păturile vreau să cred că e pe placul tuturor.

Pentru toți cei ce iubesc cărțile de genul, de Psihologie practică, Cărticica de biniște e o oază de optimism. Nu știu dacă e neapărat o carte de psihologie, cât o înșiruire de îndrumări. Nu are darul dă te schimbe, însă poate fi un punct de plecare pentru ideile tale. Și în ceea ce privește casa ta, și în ceea ce privește organizare, și în ceea ce privește meditația. Pentru că acasă trebuie să fie un loc unde te încarci cu energie pozitivă.

Și ce-ar fi acasă, dacă nu mâncare bună?

Tocmai de aceea, în această carte găsiți și câteva rețete. Nici grele, nici ușoare, dar delicioase. Acea ”comfort food”, cum zice Jamie Oliver. Acea mâncare care îți dă o stare de bine. Mai ales în zilele astea reci. Mâncare bună și colorată.Sunt curioasă ce rețetă îmi propuneți voi pentru o stare de bine.

Cărticica de binește o găsiți la Libris, alături de Hygge, bineînțeles. Ca să faceți o comparație și să-mi ziceți care e mai fain – hygge al danezilor sau biniștea noastră. Voi ce faceți ca să aveți starea asta de biniște? Cum vă organizați casa, ce mâncare bună faceți, ce ascultați?

11 Replies to “Cum se spune ”hygge” în română?

 1. Foarte interesanta este aceasta carte !
  Multumesc frumos pentru recomandare !
  Pe viitor o voi cumpara si eu .
  Momentan inca mai am de terminat la Tabloul cu diamante pe care l am inceput ieri .
  O saptamana frumoasa va doresc !

 2. Starea de Hygge mi-o asigur prin momentele mele de liniste – citind, uitandu-ma la un film. Neaparat la caldura, cu o cicolata calda. Ador starea de biniste-cum o numesti si imi doresc sa o am cat mai mult!

 3. Tare frumoasa e cartea aceasta. Pentru mine inseamna meditatie, yoga, exercitii de respiratie, tot ce tine de relaxare si stare de bine.

 4. Îmi propun – și reușesc destul de bine- să îmi creez această stare. Desigur, se întâmplă în ultima vreme, după niște experiențe/ lecții de viață. Fac lucruri care mă relaxează, care îmi induc starea de biniște cu bine spune titlul cărții.
  Mulțumesc pentru recomandare, mi-ar plăcea să o citesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *