Știm cu toții că sunt anumite lucruri ce dau dependență. Vorbim aici de alcool, tutun, droguri, anumite medicamente. Dar știați oare că și zahărul dă dependență? Zahărul se obține din sfecla sau trestia de zahăr și se folosește pentru îndulcire sau conservare. Se digeră repede și se transformă în glucoză, ce ne dă energie. Problema este că digerându-se repede, energia este de scurtă durată. Și da, are extrem de multe calorii. Astfel că în momentul în care mâncăm dulce, ne crește glicemia, ne simțim bine pe moment, energici, dar la final nu ne vom alege decât cu stare de oboseală și cu greutate în plus. Tocmai de aceea se recomandă evitarea, pe cât posibil, a zahărului și a produselor procesate. Din păcate, zahărul este inclus în orice aliment pe care îl consumăm, chiar și în banala pâine. Tocmai de aceea recomand ca tot ce putem face acasă, să facem.

Zahărul duce la obezitate!

Din păcate, prea multe dulciuri au efecte nefaste asupra organismului. Iar pe copii, care sunt cei mai mari consumatori de dulce, îi poate afecta serios. Organismul fiind în creștere, este mai periclitat. Zahărul poate duce în timp la diabet, care este o boală incurabilă, iar stilul de viață se va schimba pentru totdeauna. Zahărul poate duce la kilograme în plus, adică obezitate. Iar obezitatea nu e ok deloc… pentru că afectează organele interne și scade imunitatea. Tocmai de aceea, hai să avem grijă de copiii noștri și să le oferim alternative sănătoase.

Da, cel mai ok ar fi doar consumul de fructe și legume și o alimentație echilibrată. Fără sare în exces, zahăr, fast food sau alte minuni. Dar ce facem atunci când nu se poate doar așa? Până la urmă, o viață avem, și nu e ok să ne abținem de la tot. Tocmai de aceea, avem alternative! Produsele Sweeteria au fost create din dorința de mai bine. Din dorința ca oamenii să nu mai ingereze kilograme de zahăr pe an. Acestea sunt produse cu îndulcitori naturali din ștevie sau agave. Se poate trăi fără zahăr, conservanți, coloranți, aditivi sau arome artificiale! Trebuie doar să vrei și să îți propui asta!

Ce să le oferim copiilor de 1 iunie în loc de dulciurile din comerț?

Cei de la Sweeteria propun o selecție numeroasă de produse pentru 1 iunie! Ai de unde alege, ai ciocolată, fructe în ciocolată, napolitane, cremă de ciocolată sau ouă de ciocolată, cel mai nou produs al lor. Și eu am primit 3 ouă, unul cu ciocolată cu lapte, unul cu ciocolată amăruie, și unul cu ciocolată albă și trandafir. Nu pot spune decât WOW! Orice copil s-ar bucura de aceste produse, care sunt delicioase, dar mai sănătoase. Au cu până la 22% mai puține calorii decât dulciurile din comerț. Nu au zahăr adăugat, nu au arome, aditivi, conservanți. Deci da, merită din plin!

Propunere de rețetă dulce fără zahăr – Brioșe cu banane și ciocolată

Pentru că aveam banane prea coapte în casă, am decis să le ”reciclez” cumva. Așa că brioșele mi s-au părut cea mai firească alegere, întrucât sunt ușor de făcut, rapide și se consumă repede.Pentru ele aveți nevoie de :

  • 2 banane foarte coapte
  • 2 ouă
  • 150g făină
  • 3 linguri Dulcișor (din flori de cocos am folosit eu)
  • un plic praf de copt
  • esențe – după preferințe, eu am pus vanilie și fructe de pădure
  • picături termostabile de ciocolată
  • 80 g unt
  • opțional, caju, nuci, alune

Untul se amestecă cu Dulcișor. Se adaugă ouăle și bananele și se pisează foarte bine.

De adaugă făina, praful de copt, esențele și se amestecă bine, până obținem o pastă omogenă. Nu e musai folosirea mixerului, eu am bătut cu furculița. Am încheiat cu picăturile termostabile de ciocolată cu 70% cacao și cu o mână de caju mărunțit.

Compoziția am pus-o în 10 forme de silicon de brioșe. Am aceste forme de câțiva ani și sunt prima mea alegere, nu trebuie tapetate sau pusă hârtie de copt în ele. Le-am lăsat cam 20 de minute la cuptor (aici trebuie să verificați, nu am un timp exact, depinde de cuptor). Apoi le-am scos foarte ușor din forme și le-am servit, calde sau reci. Sunt ușor moi la interior și au pete de ciocolată. Yummyyyyy!!!!

Excelent au ieșit, vă jur! Și nici măcar nu trebuie prea multe ingrediente. Dacă vreți să fie și mai și, puteți înlocui și făina albă de grâu cu alta ceva mai ok. Dar merg și așa, față de găsim în comerț, aș putea spune că oricum numărul de aditivi și calorii e redus drastic!

1 iunie trebuie să fie o zi superbă, să demonstrăm că avem grijă de copiii noștri și că le oferim tot ce e mai bun. Optați și voi pentru dulciuri mai sănătoase, pentru o alimentație mai ok. Feriți-i de obezitate și alte probleme ce se vor reflecta în viața de adulți! Sweeteria vă oferă extrem de multe alternative din care puteți alege. Voi cum v-ați descrie alimentația? Sunteți grijulii, atenți la ce mâncați? Sau produsele din comerț și semipreparatele sunt la ele acasă? Grijă mare, să fim sănătoși!

17 Replies to “Cum evităm zahărul în alimentația copiilor? + rețetă

  1. Am avut ocazia să gust din aceste bunătăți de la Sweeteria și pot spune că sunt bune ,imi plac .Ți-a ieșit super bine aceste brioșe și sunt convinsă că au fost și foarte delicioase .

  2. Din păcate găsim zahăr în foarte multe alimente de pe piață, e bine că există mai multe opțiuni cu care să îl putem înlocui. Eu ador siropul de arțar.

  3. Parerea mea este ca nu e bine sa privezi creierul unui copil de hrana lui de zi cu zi – glucidele! Cat despre obezitate, sunt enorm de multe de spus, am cunoscut o persoana care punea 5 lingurite de zahar in cafea si inca 5 in cacaoa cu lapte de fiecare dimineata si devora prajiturile, dar era slab țâr! Iar eu ma feresc de dulce pt ca am peste suta de kile si pt ca am in familie diabetici si tot degeaba…!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *