Luna trecută am primit de la Libris primul volum din seria Rekke&Vargas a lui David Lagercrantz, Obscuritas. Mă așteptam la o carte fulger, el fiind cel care a continuat seria Fata cu tatuajul dragon a lui Stieg Larsen și a scris și biografia lui Zlatan, pe care am devorat-o. Toate premisele păreau bune, se anunța o serie incendiară. Însă nu știu ce s-a întâmplat pe drum… Obscuritas este o carte destul de voluminoasă, de peste 400 de pagini, fapt care de obicei mă încânta, însă acum m-a făcut doar să oftez și să îmi doresc să se termine mai repede. Sinceră să fiu, nu e chiar ce mă așteptam eu să fie… Deși să ne fim înțeleși, autorul îmi place, seriile lui de romane polițiste sunt geniale!

Totul se învârte în jurul unui arbitru de fotbal din Afganistan, care este ucis la Stockholm. În mod normal, sunt fană fotbal, deci da, când am citit asta în descriere, a fost un motiv pentru care am ales cartea. De altfel, și coperta îmi place la nebunie (mai am chestii de genul, deși nu judec cărțile după ea). Problema apare în momentul în care în anchetă intervin talibanii, forțele secrete, operațiuni speciale, o polițistă outsider și un psiholog debil.

Proastă combinație. Ideea în sine nu e rea, deși treaba asta cu teroriștii e un pic trasă de păr. Intervine trecutul arbitrului, destul de ambiguu, de care se leagă o pasiune pentru muzică. Personal, cred că în cele peste 400 de pagini, autorul a vrut să pună prea multe. Și deși avea loc, nu știu cum a reușit să le îngrămădească.

Personajele din Obscuritas

Vargas este un outsider, o polițistă latină ce nu are loc în anchetă, deși pare să gândească cel mai logic. E genul de femeie bătăioasă, care se implică și știe să își întindă antenele. Rekke, în schimb, e un tip extrem de bogat, dar atent la cele mai mici detalii. Partea proastă e că tipul e dependent de o mulțime de pastile. Și gândește cam greu. Nu știu dacă era musai nevoie să fie amândoi atipici. Cred că unul era suficient, să fie un fel de good cop, bad cop. Dar… Până la urmă, deslușesc ițele, însă cu multă răbdare.

Cartea o găsiți la Libris, alături de ate titluri ale lui David Lagercrantz. Părerea mea, începeți cu asta și continuați cu celelalte, altfel o să aveți așteptări prea mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *