O călătorie privată sau în grup la Ierusalim poate fi mai mult decât o experiență deosebită într-o țară străina. Sunt genul de excursii pe care le faci poate o singură dată, dar te marchează pe viață. Se organizează pelerinaje în Țara Sfântă pentru locurile sacre și încărcătura religioasă enormă ce o poartă. Această formă devoțională, de cult, este practicată intens astăzi, indiferent de cum percepe fiecare turist pelerinajul în sine, semnificația lui de bază.

Mulți vor să ajungă la Ierusalim pentru relicvele sfinților și ale martirilor, pentru a vedea obiectele sacre ale fondatorilor de religii, însă cei mai mulți merg cu dorința de a vedea Mormântul Sfânt, Via Dolorosa, Golgota, Piatra Ungerii.

Cât corespund așteptările turiștilor cu realitatea locului?

Cei care vor să ajungă într-un pelerinaj în Țara Sfântă pleacă de acasă cu o mulțime de așteptări. Punctul de comparație a celor mai mulți e Cartea Sfântă, relatările Sfinților Apostoli, însă realitatea de astăzi a locului pare să le schimbe complet perspectiva legat de cum s-au întâmplat lucrurile.

Când te gândești de exemplu la dealul Golgotei, așa e că prima imagine care îți apare în minte e un deal înclinat, mare, dificil de urcat? Ei bine, azi are la bază bazilica Sfântului Mormânt și nu urcă la mai mult de 5 metri. Potrivit concluziilor din urma ultimelor săpături arheologice, zona constituie o fostă carieră de piatră care a fost exploatată timp de secole.

Dacă te orientezi după ofertele agențiilor de turism pentru pelerinaje în Țara Sfântă, pe ocaziituristice.ro găsești opțiuni care vizează mai multe obiective decât poți spera să vezi în câteva zile.

Poți vedea în apropiere de Golgota și Mormântul Sfânt, Biserica Sfântului Mormânt ridicată de Sfânta Împărăteasă Elena, unde mai târziu s-au construit altarul și crucea unde există astăzi un fragment din Crucea pe care Hristos a fost răstignit. În locul unde a fost înfiptă Crucea Mântuitorului se află azi altarul bisericii, indicat de un disc de argint.

E clar că lucrurile nu au rămas ca pe vremea Mântuitorului. Nici Piatra Ungerii nu s-a păstrat sub forma de altădată, în sensul că azi găsești în biserică, practic la poalele Golgotei, o lespede dreptunghiulară cu 8 candele impunătoare atârnând deasupra, unde Trupul Mântuitorului a fost uns cu miresme.

Dacă negustorii cu tarabele care astăzi împresoară drumul parcurs de Mântuitor spre crucificare sunt recunoscuți pentru zgomotul și agitația specifică, atunci te poți bucura de clipe de liniște divină la Sfânta Liturghie de Noapte, oficiată la Biserica Mormântului Sfânt. Iată că locul care în mod normal este o aglomerație de pelerini, de turiști, își recapătă semnificația sacră parcă, te scufundă în meditație, trăiești parcă totul la o altă intensitate. Astfel de trăiri sunt genul ală de care îți amintești apoi pentru restul vieții.

Îți vei dori să ajungi în Țara Sfântă pentru a te convinge de realitatea locului, de faptul că în cazul acestei destinații, viața bate filmul. Află ce oferte de pelerinaje în Țara Sfântă ți-a pregătit Ocazii Turistice, documentează-te legat de rigorile legale de acolo și alte informații care te-ar putea ajuta să adaugi ce trebuie în bagaj și pregătește-te să fii surprins de Țara Sfântă așa cum e în realitate și nu cum ți-o imaginezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *