Dacă tot am început seria Andrei Mladin, a trebuit să o și continui, nu-i așa? Mai ales că abordează exact genul meu favorit – polițist, iar subiectele abordate sunt cele specifice epocii comuniste. Da, cărțile apărute în acea perioadă sunt diferite față de cele din ziua de azi. Nu exista atâta libertate, ba din contră. Chiar și publicațiile însele erau verificate, iar orice nu era în concordanță cu partidul, nu ieșea la lumină. Cam așa s-a întâmplat și cu Profesionistul lui George Arion, a doua carte din seria Mladin, care cuprinde, de fapt, două povestiri mai ample.

Profesionistul – cenzura vremii a îngropat multe adevăruri…

Cam așa s-ar putea rezuma prima parte a cărții. Mladin se trezește (din nou) prins în mijlocul unei crime, care este atribuită unui nebun. De fapt, toată lumea știe anumite lucruri, care nu se pot dovedi. Cerându-i-se ajutorul (și neputând să refuze, bineînțeles, tipul are o inimă mare), se implică în investigații și află de fapt chichițele unor afaceri dubioase. Cu toate acestea, articolul care dezvăluie toate dedesubturile este interzis, dar replica de final – ”Vocea plăcută a unui crainic anunță că, în toată țara, pentru încă o vreme, continuă să plouă”, dă cărțile pe față – în această țară nu se va schimba nimic, cel puțin pentru o perioadă. Aici tind să fiu rea și să spun că e valabil și în ziua de azi… Trist.

Țintă în mișcare – sau cum să semeni cu cineva la perfecție

Țintă în mișcare e o nouă povestire în care Mladin este implicat nevinovat, cel puțin la prima vedere. Mare figură, acest ziarist! Coincidență sau nu, seamănă la perfecție cu un mafiot italian care se presupune că a fost ucis. Dar tipul avea afaceri ilegale la noi în țară, așa că Andrei trebuie să îi ia locul și să facă tot posibilul să dezlege toate ițele poveștii. Și de fiecare dată când zice că nu mai ajută, nu îl lasă inima și tot o face…

Profesionistul este o dovadă în plus că existau cărți bune în domeniul polițist încă de acum 35 de ani (cartea a apărut în 1985). Editura Crime Scene Press a adunat toate aceste serii, făcând fanii acestui gen extrem de fericiți. Sunt abia la începutul seriei cu Andrei Mladin. Și-nainte mai e cale lungă! L-a mai citit cineva pe George Arion? Dar romanele polițiste, vă plac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *