Revin cu o nouă carte mai departe de zona genului polițist, cu care deja v-am obișnuit. Am tot studiat cărțile de la Editura Herald și mi-au sărit în ochi anumite titluri, astfel că nu m-am putut abține să nu vă prezint și ”altceva”. Da, beletristica e ok, dar sunt momente în care pur și simplu ori nu am chef de ficțiune, ori îmi doresc ceva mai practic. Ori vreau să aflu lucruri și despre alte culturi, alte religii. Tocmai de aceea m-am îndreptat spre Cartea tibetană a morților, unde este descrisă perioada de după moarte în budism.
Budismul este a doua mișcare ce se desprinde din hinduism și are din ce în ce mai mulți adepți. Este o mișcare religioasă și filosofică, ilustrând foarte bine principiile orientale. Întemeietorul este considerat Buddha, fiind un fel de făptură mitică. Deși există date despre viața sa, el a fost tratat ca un zeu, și adorat până în zilele noastre. Budismul are mai multe ramuri, dar toate promovează ”trezirea”, relația cu realitatea. Ce mi s-a părut mie foarte interesant, și este exact ceea ce abordează această carte, este trecerea de după moarte și reîncarnarea conform legilor karmice.
Karma este concepția potrivit căreia absolut tot ce faci ți se întoarce. Pe principiul acțiune-reacțiune. Faci rău, primești rău. Faci bine, vei fi înconjurat de lucruri bune. Asta se aplică și la reîncarnare. Dar, pentru ca omul să atingă starea de Nirvana (adică sfârșitul reîncarnărilor, raiul suprem, fără durere), el trebuie să treacă prin anumite etape și să fie ajutat de cei din jur, de un guru sau de oameni învățați, care îi citesc diverse rugăciuni după moarte pentru a atinge lumina.
Mi-a plăcut foarte mult multitudinea informațiilor și descrierea zeităților din budism. În cele 49 de zile după moarte, sufletul, care de fapt nu este suflet, acest concept fiind desființat, trece prin diferite stări și se întâlnește cu mai multe creaturi. La început, acestea iau o formă pașnică, dar pe parcurs, apar și cele însetate de sânge și mânioase. Omul, însă, trebuie să atingă starea de iluminare, să recunoască adevărul și lumina.
Interesant subiect, chiar asa este faci bine, primesti bine, faci rau…..asta e…primesti ceea ce meriti 🙂
corect! tare mult imi place filosofia lor!
Nu prea este genul meu de carte.
depind emult de gusturi, e mai complicata
Nu stiu daca e genul meu însă cred că aș avea ce invata, as afla lucruri noi.
sa stii ca e o carte care-ti deschide noi orizonturi
Nu am citit nimic despre religia budista sau despre Buddha, in general. Cred in Dumnezeu si nu mi-as schimba gandirea in curand, insa e interesant sa afli despre alte religii si culturi.
si eu cred ca e ceva sus acolo, mai presus de noi, dar nu stii niciodata ce informatii noi mai poti gasi
multumim mult de recenzie sa stii ca mi-a placut mult cartea si cu unele afirmatii sunt total de acord,de fapt este cam ca la noi la crestini doar altfel spus si aranjat!
da, e oarecum la fel, si ei au anumite divinitati, doar ca au un pic altfel aspiratiile
Am un prieten care cred ca va aprecia mult aceasta carte, e pe stilul lui.
chiar este foarte interesanta, pe mine m-a prins!
Imi place subiectul, chiar imi plac astfel de carti cu astfel de subiecte si chiar m-as baga sa o citesc
mai am in plan si altele!
eu una nu as putea citi o astfel de carte, despre mortii, despre toate acele ritualuri si care cred ca este grea asa cum ai spus si tu
este destul de complexa, e adevarat
Inainte de a termina recenzia m-am gandit ca este o carte putin dificila si complexa. Nu stiu foarte multe despre aceasta religie, dar cred ca mi-ar placea s-o citesc
este, sa stii, destul de complicata. trebuie sa o citesti cu mare atentie. dar mesajul, informatiile…merita!
Cu aceasta carte m-ai nimerit si pe mine! Trebuie sa o citesc si eu neaparat!
sper sa-ti placa!
Nu prea citesc astfel de carti desi am citit articole despre karma si cred ca tot ce faci se intoarce la tine intr-o forma sau alta. Ai dreptate, e un subiect destul de greu pentru cultura noastra europeana.
da, ei au o gandire un pic mai altfel, dar oricum, extrem de interesanta!
Cred ca daca nu esti foarte pasionat si nu stii dinainte unele informatii, e o lectura grea. Trebuie sa citesti carte cu Google deschis. 😛
mmmm…da, ai putea spune si asa! 😀
Daca te nasteai pe alt continent ,in ce sau in cine credeai oare?…. Daca te nasteai in India spre exemplu, idolul tau spiritual putea fi Krishna sau Ganesh, nu crezi?….. Este o chestiune ce tine de geografie, , traditii, obiceiuri, educatie, evolutie. Dumnezeu in maniera in care il infatiseaza religia ,nu exista.
cata dreptate ai! eu zic ca Dumnezeu este o entitate, aceeasi, in fond, dar sub alte nume si chipuri