Neața bună, oameni frumoși! Cum vă simțiți? Este deja joi și eu simt că nu prea mai am combustibil, dar #rezist. Mă bucură gândul că s-a amânat cursul de săptămâna asta și voi avea weekend-ul liber, mă pot duce iar la plajă, deci lucrurile încep să se așeze. Deși afară e o căldură de simți că înnebunești (și-n casă e la fel, nu vă entuziasmați!), din când în când îmi vine să mai schimb clasica salată cu brânză cu o mâncărică mai elaborată sau ceva dulce. Deși în afară de înghețată nu prea mai merge nimic, eu am luat în weekend niște banane din piață, dar un pic mai negricioase, și am zis să fac totuși ceva din ele. Așa a ieșit banana bread (pâinea cu banane) cu înghețată, un desert duuuuulce, aromat, dar și sățios, să zic așa. Pentru el aveți nevoie de:
- 8-10 banane (depinde de mărime aici, ale mele au fost medii, iar capetele le-am aruncat, erau prea blege)
- 3 ouă
- 1/2 cană ulei
- 1/2 cană zahăr
- scorțișoară după gust (cam o linguriță)
- 2 căni făină
- 1/2 cană unt
- 1 cană zahăr brun (dacă nu aveți, puneți și din cel alb, eu așa am făcut)
- înghețată, de preferat de vanilie, dar nu e obligatoriu
Am mai făcut banana bread, dar a ieșit ceva similar cu un chec, ceea ce presupun că ar ieși dacă săriți treaba cu caramelul și puneți compoziția direct în tavă de chec. Treaba e destul de ușoară – 5 banane se zdrobesc într-un castron, se adaugă ouăle, uleiul, zahărul și scorțișoara. Se amestecă bine, apoi se pune făina. Iese un aluat destul de grosuț, pe care-l lăsăm un pic deoparte.
Untul se topește și se amestecă cu zahărul brun (sau nu), până iese un caramel. Se alege o formă medie (eu am avut un vas pătrățos de yena, cam 20×20, și a fost cam mic), undeva la 25×25, poate chiar 30. Caramelul se toarnă în vasul uns cu unt și se distribuie uniform pe fundul acestuia. Se pun felii de banane, apoi se toarnă și aluatul. Se dă la cuptor până trece testul cu scobitoarea. Ulterior, se taie marginile, se pune o farfurie peste, apoi se întoarce desertul, astfel încât feliile de banane să fie deasupra. Iese o nebunie, se scurge și caramelul, totul este auriu, miroase bine… Se taie pătrate și se servește caldă, cu înghețată deasupra.
Chiar dacă e foarte dulce, eu am mâncat 2 bucăți prima dată. Mi-a plăcut la nebunie. Că după-aia simțeam că mi s-a aplecat, aia e partea a doua :)) E un desert aromat și o modalitate bună de a recicla bananele foarte moi.
Sa stii ca ti-am furat reteta.
ma bucur!
Vai de viata si sufletul meu! Pe asta o fac si eu si simt ca o sa-mi iasa, chiar daca de obicei sunt un dezastru in bucatarie. Am poftit atat de tare numai vazand pozele tale de pe facebook si instagram, dar acum, citind fiecare rand din articol, am inghitit in sec de multe ori. O fac si eu!!!! 😀
Si chiar te invit sa ma mai corupi cu bunatati din astea cat de cat usoare de pus in practica ^^.
ma bucur tare mult ca-ti place ideea, sa stii ca o sa tin cont si de acum incolo o sa postez mai des, mai am retete usurele
Ce bine arată! Si nici nu se face greu.. am sa fac si eu reteta cat mai curând.
nu, e chiar usor de facut, nu dureaza mult!
Arata bine, doar ca eu nu mai mananc banane, doar cand aud numele, mi se face rau, la cate am mancat.
eu sunt fana, imi fac tot felul de combinatii
am tot auzit de banana bread, dar nu am mancat niciodata. Cu atat mai putin sa fac eu. O sa tin minte cand mi se mai stafidesc banane prin frigider.
e usor de facut. nu mai tine bananele in frigider, se innegresc mai repede!!!
Pare super bun, dar eu incerc pe cat posibil sa nu mai mananc mult. dulce sunt cat un tanc rusesc
ehhh, da, si eu incerc., dar la stadiul ala raman! :))
Jumatatea de cana de ulei ma descurajeaza sa prepar acest dulce! :))) Urasc uleiul, nu stiu de ce.
nici eu nu-s fan ulei, dar sa stii ca nici nu-l simti, parol!
Chiar ieri am vrut sa fac banana bread, dar nicio reteta nu ma incanta. Cred ca fac si eu azi, cat de bine arata!
arata bine si e buna rau! eu gasisem doar ceva gen chec, dar asta mi-a placut, e mai elaborata
Si eu iubesc bananele adaugate in tot felul de preparate .MI-am notat reteta ta! Trebuie neaparat sa o incerc.
sa ai spor si sper sa iti placa!
Ahhhh! Vii si tu cu chestii din astea, tocmai acum, cand am fost diagnosticata cu diabet… :)))) dar tot as gusta o bucatica, oameni suntem.
:)) dar merge cu indulcitor, zic si eu!
Este o reteta interesanta, sunt curioasa ce gust are.
foarte, foarte dulce! dar si aromata!
Arata delicios. Si o spune cea careia nu prea ii plac bananele. 😛 E de incercat.
nu-ti plac?aoleu… le-as devora :))
Arata delicios. N-am facut niciodata reteta asta si cu siguranta o voi incerca! Iti multumesc de idee
cu mare drag!
vreau si eu …
P.S poate nu imi opresti cand vei mai pregati 🙁
aaaa, pai fac si–ti aduc. dar pregatesti tu inghetata, ca se topeste 😀