Edgar Wallace pare a fi unul din cei mai prolifici autori pe care i-a dat Marea Britanie, astfel că a scris peste 170 de romane, 18 de piese de teatru și 957 de povestiri. Au fost realizate mai mult de 160 de ecranizări după romanele sale, ceea ce e un record. Nu cred că am văzut vreodată vreo ecranizare și nici nu am citit vreo carte până acum. Am ales Cei patru justițiari pentru a face cunoștință cu oamenii care au speriat lumea în căutarea dreptății. Totuși, nu pot spune că a fost una din cărțile mele preferate. Vorbim de un volum extrem de greu și de gros, cu sute de pagini și un scris minuscul. Destul de greu de citit, dat fiind faptul că acțiunea de multe ori lâncezește.

Acest volum cuprinde povestirile – Cei patru justițiari, Consiliul Justiției, Justițiarii din Cordoba, Legea celor patru justițiari și Cei trei justițiari. Personal, acțiunea mi se pare că lipsește cu desăvârșire, iar paginile sunt trase de păr. Nu știu dacă e o caracteristică a autorilor britanici, înclin să cred că nu, pentru că Sherlock e tot de acolo, la fel și Poirot, și sunt personaje de-a dreptul carismatice. Însă cei patru justițiari mai mult m-au înnebunit decât să mă atragă. Am mai avut și câteva părți plăcute, de aceea tind să cred că problema e la mine cu clasicii. Cred că sunt mult mai obișnuită cu ficțiunea contemporană.

Cartea este stufoasă, iar povestirile sunt ample. Aș spune că ilustrează foarte bine societatea englezească din acea perioadă. Deși cei patru erau oameni care pedepseau nedreptățile din toată lumea. Însă se axează cu precădere pe Anglia, pe un spațiu mai restrâns. Totuși, seria asta nu m-a prins. Deși mi-ar plăcea să citesc și alte romane sau povestiri, să văd cine e de vină.

Cei patru justițiari este disponibilă la editura Crime Scene Press și dacă sunteți pasionați de clasici, e clar pentru voi! Chiar aș vrea să îmi spuneți dacă voi ați citit ceva de Edgar Wallace și dacă v-a plăcut. Oi fi început eu cu ce era mai greu, mă gândesc. Voi ce spuneți, ce îmi recomandați?

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *