Adolescența poate fi foarte grea. Copiii tind să fie mai răi decât adulții, iar toate temerile, toate complexele noastre pleacă din primii ani de viață. Țin minte că încă din gimnaziu am avut o problemă cu greutatea și, deși ne înțelegeam cu toții în clasă, copiii tindeau să râdă de treaba asta, fiind cea mai dezvoltată fată din clasă. Și da, am rămas cu complexe grave din punctul ăsta de vedere. Tocmai de aceea, unii copii aleg să devină invizibili. Să nu interacționeze, să nu fie băgați în seamă de ceilalți. Mulți devin timizi și au o frică inexplicabilă de oameni. Așa pățește și Vicky, protagonista cărții Cum că (nu) mă vezi. Ea este o adolescentă speriată, a cărei unică prietenă s-a mutat din oraș. Ceea ce o face extrem de singură.

Vicky nu vorbește cu nimeni. Îi e teamă chiar să privească un coleg, d-apăi să schimbe două vorbe cu el. Iar când Jenna, prietena ei se mută din oraș, lucrurile devin și mai complicate. Păstrează legătura cu ea până la un moment dat, când aceasta își face noi prieteni. iar Vicky se simte trădată. Așa că o creează pe ViCurioasa, un personaj pe Instagram, care ajunge să aibă mare succes. Editând pozele în Photoshop, followerii încep să apară și în curând depășește orice bariere. Însă nimeni nu știe cine e ViCurioasa. Și Vicky speră ca nimeni să nu afle, pentru că nu știe cum ar face față atenției.

Cum ne ascundem pe online

E mult mai simplu să postăm pe internet frânturi din viața noastră perfectă. E mult mai ușor să scoatem în evidență doar punctele foarte ale vieții, ca și cum totul e ok. Însă zilele proaste, acelea le păstrăm pentru noi, toate complexele și toate fricile. Sharon Huss Roat a reușit să transpună în cartea sa una din dramele adolescentului de azi – frica de atenție. Poate din lipsa de prieteni, din ne voia de ajutor, mulți aleg să facă prostii. Toți trebuie să fie încurajați.

ViCurioasa răspândește un mesaj pozitiv – fiți buni unii cu ceilalți. E un amabsador al bunătății, dacă vreți să îi spuneți așa. Vicky își face timp să le răspundă tuturor și să îi încurajeze. Ea este alături de toată lumea și ușor-ușor îi lasă și pe ceilalți să se apropie de ea. E tare fain să îi urmărești transformarea. Ba chiar și prima iubire.

Cum să (nu) mă vezi este o carte minunată, potrivită și pentru adolescenți, dar și pentru adulți. Sunt convinsă că mulți avem probleme de comunicare, iar social media este refugiul nostru. Poate că ar trebui să trăim mai mult offline. Cartea o găsiți la Libris. Sper ca autoarea să mai continuie pe tema asta, pentru că a făcut o treabă minunată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *