Cartea de față, O Istorie Secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice, este o carte istorică, minunată pentru fanii genului. În ultima perioadă, dat fiind contextul politic, atenția s-a îndreptat din ce în ce mai mult spre Rusia și s-a căutat o explicație pentru comportamentul lor. Dar acest comportament este o moștenire a Uniunii Sovietice ce îngloba atâtea state în perioada de dinainte de 89. Da, e trist că s-a ajuns aici, însă din păcate, modernismul și evoluția nu se văd decât ipotetic în această țară. Imaginea de țară care vrea să țină pasul cu Occidentul este falsă, ei nefiind capabili să-și depășească condiția.

Revoluția bolșevică, asasinarea țarului și a familiei sale, teroare sub care au trăit oamenii și perioada comunistă, în care se murea de foame. Toate par povești, însă sunt realitatea Rusiei din perioada 1917-1991. Poate că desființarea URSS ar fi trebuit să ducă la modernizare, la progres și la o altfel de țară, însă sistemul de la Moscova a rămas același. Aceeași teroare, aceeași cruzime, aceeași tortură și sistem plin de represiuni. Nimic nu s-a schimbat.

Cartea O Istorie Secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice a apărut la Editura Publisol, dar nu este pentru oricine. Vă previn, vi s-ar putea părea destul de greoaie, sunt multe date și multe informații de digerat. Nu zic, lectura e foarte interesantă, însă e destul de complicat de înțeles. În plus, te deranjează să știi că există atâta nedreptate și atâta teroare. Rusia sovietică și-a întins antenele până în zilele noastre. Nu se poate spune că Rusia a evoluat, ci a rămas împietrită în timp. Și da, tot comportamentul din ziua de azi are rădăcini adânci. Trebuie să fie o moștenire de undeva. Însă e păcat că toată suferința din țară nu a ajutat la nimic.

Cartea este de referință pentru istoria Rusiei, dar este doar o mică parte din ce s-a întâmplat în realitate. Câteva sute de pagini sunt prea puține pentru a cuprinde tot ceea ce rușii au reușit să facă și să distrugă. E trist că s-a ajuns aici și e trist că acțiunile lor se extind asupra oamenilor nevinovați. Deși și locuitorii Rusiei suferă. Muți dintre ei nici nu știu ce se află dincolo de granița lor…

5 Replies to “Recenzie – O Istorie Secretă: Statul Polițienesc al Rusiei Sovietice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *