Ziua bună tuturor! Dacă e vară, e cald. Și dacă e cald, vremea trece mai repede cu o carte bună. Astfel că atunci când am văzut că la editura Librex au apărut cele patru volume ale cărții Povestea vieții mele, scrisă de Regina Maria, am zis că trebuie să le am! Nu sunt cărți pentru persoanele cărora le plac doar scrierile ficționale, întrucât acesta este mai mult un jurnal, o descriere a vieții Majestății sale. Volumele sunt grupate conform etapelor din viața Reginei – Copilăria, Tinerețea și nunta, Începutul căsătoriei, 1906-1914. Cărțile sunt structurate foarte bine, iar Regina noastră a avut un dar de a povesti, astfel că uneori ai avea impresia că citești un roman. Însă atât de multe gânduri și întâmplări în atât de puține pagini…

Volumul 1 – Copilăria

Maria s-a născut în 1875 în Eastwell Park, Marea Britanie. Era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. A fost strâns legată de ambele ramuri ale familiei sale, fiind îndrăgostită de natură și dezvoltând un spirit rebel încă din copilărie. În primul volum al memoriilor sale, Maria povestește despre viața sa în Anglia, despre prieteni și angajați, despre familia sa, urmând apoi amintirile din Rusia, de la curtea Țarului, dar și viața în Malta.

Volumul 2 – Tinerețea și nunta

Din punctul meu de vedere, Maria a fost o prezență remarcabilă. Nunta cu prințul moștenitor Ferdinand a avut loc la 17 ani, când a fost nevoită să își lase țara de origine și să plece într-un loc necunoscut. România se întindea în fața sa ca un mister. Nimeni nu știa nici măcar unde este pe hartă. Mare parte din volumul 2 este dedicată întâlnirii cu Ferdinand și pregătirilor de nuntă. Este fascinant să citești cum era viața atunci, să afli că și pentru capetele încoronate, viața are piedicile ei.

Primele două volume ale cărții Povestea vieții mele sunt ușor de citit, dar și foarte vii. Te transpun în perioada aceea frumoasă, parcă vezi oamenii de la curtea Regilor Europei. Maria recunoaște, a fost un copil răsfățat, nu a știut ce înseamnă greutățile. Viața ei a început abia în România, când a înțeles ce se cere de la ea. Mă bucur că am aceste volume în biblioteca mea, cred că orice român trebuie să le citească!

8 Replies to “Recenzie – Povestea vieții mele (vol 1+2)

  1. Îmi place tot ce este legat de Regina Maria! Așa un om! Așa o femeie!
    Mi-ar plăcea tare-tare mult să citesc Povestea vieții mele scrisă de însăși Regina Maria.
    Mulțumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *