Ziua bună tuturor! Vine weekend-ul, așa că zilele astea v-am pregătit câteva recenzii, ca să vă mai adăugați cărți pe wishlist. Nu țin doar pentru mine, ci îmi place să împărtășesc ce am mai citit și cu voi. Poate vă mai vin idei! La Editura Publisol a apărut colecția Biblioteca Secolului XX. Primul roman apărut în această colecție este Patimi, al Sofiei Nădejde. Așa cum vă spuneam, Sofia Nădejde este prima femeie din mai multe domenii din România. Este o adevărată feministă, au apărut patru romane sub semnătura sa, iar al cincilea doar în foileton. Astăzi vă zic câte ceva despre Robia banului, un roman dureros, dar cu o morală puternică.

Hristea Pandele, fiul unui grec sărac ajuns în România, are un singur scop în viață. Să devină bogat, cu o avere înfloritoare. Treaba e că din una în alta, dă fix în patima lui Hagi Tudose și devine, pe lângă chibzuit, și avar. El dorește să înmulțească banii, nu să îi cheltuie. Pentru asta trece peste orice, cadavre, rude, nepoți și nepoate. Totul până în acel punct în care va învăța că nu mereu banii sunt răspunsul și există lucruri pe care banii nu le pot cumpăra.

Roman clasic al frescei societății secolului XX

Citind acest roman am redescoperit toate acele motive ale societății lipsite de ”prințipuri”. Avariția, lăcomia, dorința de a înșela, toate sunt motive clasice ale acelor vremuri. Pe când iubirea curată nu are sorți de izbândă, ea fiind zugrăvită în povestea nefericitei Susana, nepoata lui Hristea, fugită de acasă din cauza unei sarcini în afara căsătoriei. Însă copilul ei este menit să se întoarcă acasă, chiar dacă se întâmplă după o lungă perioadă de timp.

Robia banului ilustrează foarte bine tipologiile de oameni – avari, orfani, lacomi, femeia risipitoare, mama adulteră. Se întrepătrund și toate duc la destine tragice. Indiferent de câți bani strângem, niciodată nu vor cumpăra sănătatea și dragostea. În plus, cu o moarte suntem toți datori. Iar acolo nu plecăm cu nicio avere.

Sofia Nădejde e o scriitoare minunată, cine iubește clasicii, o va adora. Pentru că acțiunea romanelor se întinde pe mai multe planuri, personajele sunt dinamice și avem parte de multe răsturnări de situație. Niciodată nu e bine să iubești banul mai mult decât orice. Pentru că puterea banului e limitată.

8 Replies to “Recenzie – Robia banului (Sofia Nădejde)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *