Nu am auzit niciodată de Petre Sălcudeanu, așa că atunci când cei de la Publisol au scos o nouă serie de autor român, nu am putut să nu fiu extrem de curioasă! Și mai mare mi-a fost surpriza când am citit că el a semnat scenariile binecunoscutelor filme Răscoala (1965), Cu mâinile curate (1972), Ultimul cartuș (1973), Toamna bobocilor (1975), Bunicul și doi delincvenți minori (1976), Iarna bobocilor (1977), O lacrimă de fată (1980), Munți în flăcări (1980), Bunicul și o biată cinste (1984), Primăvara bobocilor (1987), Privește înainte cu mânie (1993), Dulcea saună a morții (2003). Comisarii Roman și Miclovan au fost personaje de carte înainte de a fi personaje de film! Ucenicie printre gloanțe e primul volum dintr-o serie extrem de apreciată!

Mihai Roman, comunist ilegalist, fost pușcăriaș, este pus la șefia uneia din secțiile de poliție din București. Este anul 1944, perioadă în care în capitală își fac de cap foarte multe bande. Roman nu are experiență pentru a fi comisar, nici nu își dorește acest lucru, dar trebuie să ducă sarcina de partid la bun sfârșit. Acest lucru înseamnă să îl aibă adjunct pe Patulea, omul care l-a torturat în închisoare. Roman nu știe în cine să aibă încredere, iar atunci când este pus față în față cu banda unui cunoscut infractor, nu știe pe ce urme să o apuce.

Eu nu am văzut filmele cu Roman și Miclovan, dar cred că după această carte, o să le caut. Petre Sălcudeanu a fost autorul a numeroase cărți, multe din ele pe partea aceasta de romane polițiste sau de spionaj. Ucenicie printre gloanțe este o carte succintă, fără detalii inutile, ușor de citit, dar plină de suspans! Deja sunt foarte curioasă de ceea ce urmează și sper să am cât mai multe din viitoarele cărți. Pe site-ul Publisol găsiți întreaga serie de autor, precum și cărțile altor mari autori români. Mare bilă albă, că se axează pe autorii noștri.

Voi ce gen de cărți preferați? Ați văzut filmele cu comisarii Roman și Miclovan? Adevărul e că Sergiu Nicolaescu, în rolul acestuia, a fost memorabil! Citiți, apreciați arta română și încercați să o susțineți cât mai mult. Țara noastră chiar a dat actori, scriitori, scenariști și regizori monumentali.

2 Replies to “Recenzie – Ucenicie printre gloanțe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *