Ziua bună, oameni frumoși! Nu am mai făcut ceva bun de multicel, nu-i așa? Am primit un pachet de la Oreo, însă nu am apucat să bucătăresc, dar oricum, vreau să vă îndulcesc un pic pe final de săptămână. Nu știu dacă mai țineți minte rețeta de bețivance, acele bombonele date prin nucă de cocos și cu vișina din vișinată la mijloc. Pe mine m-a pălit o poftă nebună și am căutat vișine pe unde am putut. Și cu vișine din compot ies ok, dar de la tăria alcoolului vine și numele! Nici nu aveți nevoie de prea multe, eu am adaptat un pic rețeta (e un soi de compoziție de salam de biscuiți) și să vă arăt ce a ieșit!

Aveți nevoie de:

  • aproximativ 700 g de biscuiți simpli, populari
  • 200 g unt
  • 250 ml lapte
  • 6 linguri zahăr
  • cacao – 3-4 linguri
  • esență de rom (eu am pus și vanilie, și lămâie, dar în proporții mai mici)
  • vișine din vișinată
  • nucă de cocos rasă
  • opțional – nuci, stafide, merișoare, etc

Compoziția se face foarte ușor, mai greu e cu formatul bomboanelor! Laptele și untul se încălzesc, se adaugă zahărul, iar biscuiții se sfărâmă, dar nu recomand să îi băgați la blender, că ies praf. Mai bine luați-i la mână sau băgați-i într-o pungă și bateți-i cu sucitorul. Compoziția de lapte cu unt se toarnă peste biscuiți și se amestecă până obținem ceva omogen. Ideea e că s-ar putea să mai aveți nevoie de biscuiți dacă înghit prea mult lichid. Se pun eventualele nuci, stafide, etc, cacaua, esențele. Se amestecă foarte bine și încep să se formeze biluțe, pe care le formăm astfel încât atunci când punem vișina, să fie în mijloc. Dăm bomboana prin nucă de cocos și așezăm frumos pe farfurie. La un moment dat am cam rămas fără nucă de cocos, așa că le-am lăsat așa. Se dau la frigider și se lasă cel puțin 4-5 ore.

Bețivancele se întăresc și devin ca niște bomboane propriu-zise. Tare gustoase mai sunt! Îmi era dor de combinația asta! Nu-s greu de făcut, nici nu aveți nevoie de mare lucru. Și ies suuuuper bune!

Spor la bucătărit și la mâncat! Voi ce deserturi ale copilăriei pregătiți cel mai des?

One Reply to “Rețeta săptămânii – Bețivance”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *