În general, ne lovim de medici cam în orice perioadă a vieții noastre. Fie că vorbim de naștere, de boală, de verificări periodice, de analize de rutină sau de investigații mai serioase, întotdeauna ne dorim un medic bun, atent și profesionist. Nu de alta, dar într-o țară al cărei sistem medical este oricum bolnav, multă lume apelează la rețeaua privată. Și nu învinuiesc pe nimeni, ba din contră. Plata pentru asigurările de sănătate nu aș mai face-o nici eu la stat, dacă s-ar putea, ci mi-aș folosi acei bani (care oricum sunt o grămadă) pentru rețeaua privată. Pentru a mă trata așa cum merit și pentru a avea grijă de sănătatea mea. Pentru a simți că îi pasă cuiva de mine. Pentru că la sistemul privat știi că plătești serviciile, dar ai parte de exact ce trebuie.
Pe lângă investigațiile de zi cu zi, ai nevoie de medici și la muncă. La angajare și periodic, angajatorul te trimite să faci medicina muncii. Acestea reprezintă câteva analize de rutină, un control rudimentar, dar poate reprezenta și un pachet de beneficii, în funcție de ce anume a negociat angajatorul cu clinica prestatoare. Acum mă gândesc că eu nu am beneficiat niciodată de aceste analize, așa că ar fi cazul să fac câteva controale. Nu vă neglijați sănătatea, că o recuperați greu!
Tomograful – o minune a medicinii
Dacă ai nevoie de investigații mai amănunțite, ți s-ar putea recomanda să faci un computer tomograf. Acesta reprezintă un aparat destul de mare, ce utilizează raze X pentru a obține imagini ale organelor interne. Este unul din cele mai precise metode de diagnosticare. Se pot face determinări pentru cap, gât, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular sau sistem musculo-scheletal.
Tomograful este atraumatic pentru pacient, singurele cerințe fiind ca acesta să nu poarte bijuterii și să stea nemișcat. În rest, sunetul slab pe care îl emite aparatul nu necesită protecție specială. Iradierea este minimă, adică ceva mai ok decât la radiologie.
Daca nu existau retele private plecam de mult din tara…
Asa este, mereu este mai bine sa previi decat sa tratezi.
Consultările anuale sunt foarte importante!
Sănătatea ar trebui să fie mereu pusă pe primul lor, iar prevenția să nu lipsească din viața de zi cu zi.
Trebuie sa invatam sa ne facem controale periodic, sa nu mai avem aceasta frica de spitale si medici.
Ohoo… cata educatie ne lipseste pe partea de preventie…. orice demers este binevenit in aceasta directie!
Intr-adevar, sanatatea ar trebui sa fie pe primul loc mereu. Pacat ca uitam asta uneori.
Și eu pun mare preț pe sănătate și apelez la specialiști.
Sanatatea este pe primul plan si nu stim cum sa facem sa ne pastram sanatosi si sa stam cat mai departe de virusul asta pacatos