Dacă urmăriți de ceva timp știți că miturile Greciei sunt printre preferatele mele, iar seria lui Stephen Fry m-a fascinat de-a dreptul. Primele două cărți, Mythos și Eroii, au pus în prim-plan zeitățile și eroii acele epoci. Însă în al treilea volum al seriei, Troia, avem ilustrat celebrul război troian, îi avem în prim-plan pe frumoasa Elena, pe Paris, mărul discordiei și alte întâmplări. Troia este practic echivalentul Iliadei lui Homer, care prezintă războiul iscat din pricina frumoasei Elena. În mod normal, ar trebui să avem și echivalentul Odiseei, fapt care sper să se petreacă, iar Stephen Fry să îl scrie, dat fiind faptul că această serie a fost fabuloasă!

Chiar dacă nu îți place istoria sau nu ești fan al mitologiei, cred că aceste romane ale lui Stephen Fry îți vor schimba părerea complet. Felul în care explică, modul în care ia fiecare personaj și îl disecă, de la origini până la momentul respectiv, e uimitor. În plus, sunt trimiteri la celelalte cărți, dar nu înseamnă că nu pot fi citite separat. Totuși, le recomand pe toate, ca să înțelegeți totul.

Cum s-a ajuns la războiul troian?

Cum a început totul și cum s-a ajuns la căderea Troiei, cea mai înfloritoare cetate a Greciei antice? Păi, simplu. Cu un măr. Da, chiar așa. Cine nu știe de faimosul măr aruncat de zeița discordiei, pe care scria Celei mai frumoase? Cearta dintre Hera, Atena și Afrodita trebuia să fie stinsă de cineva. Paris a fost astfel adus pentru acest scop. Nu s-a lăsat atras de avuții, de putere sau de înțelepciune, ci doar de dragoste și de promisiunea frumoasei Elena. Astfel, Afrodita a câștigat mărul, iar celelalte două zeițe au susținut grecii în această luptă, care se va dovedi măreață și pomenită chiar și peste milenii întregi.

Pentru pasionații de romane mitologice, dar nu numai, Troia este o adevărată lecție. Sper să mai avem continuări. Sper ca Fry să se axeze și pe mitologia altor popoare. Indiferent ce ar face, sunt sigură că orice carte de acest gen va prinde foarte bine. Eu sunt mare fană a Greciei Antice și cred că a avut o istorie fascinantă. Vouă vă plac legendele de acest fel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *