Ziua bună tuturor! Că tot suntem în plină curățenie și pregătiri, azi vă dau o idee despre ce să-i cereți iepurașului, dacă încă nu ați făcut-o. De ceva timp tânjeam după un aspirator robot, dar m-am ferit de ele pentru că aveam covor în casă, precum și praguri măricele. De fapt, unul e mai mare, al doilea e urcabil, dar nu știu, evitam acest subiect. Măsurând pragul mi-am dat seama că orice robot din lumea asta nu îl va trece, doar dacă îl sare, astfel că renunțasem oarecum la idee. Ulterior, mi s-a pus pata deodată și mi-am luat cel mai ieftin roboțel de la ora actuală, cel puțin de la noi din magazin – Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Essential. Da, pot spune că am devenit fană Xiaomi și iau tot felul de chestii de la ei. Până acum nu am fost dezamăgită, să vedem de acum încolo!

Roboțelul Essential vine în pachet cu doc de încărcare, Cablu de încărcare, Adaptor de curățat perie, Perie laterală, Rezervor, Tampon de mop semi-umed, Manual de utilizare. Conform spuselor de pe site-ul oficial Xiaomi, are o lățime de 350 mm, adică diametrul, iar înălțimea este de 94,5 mm. Da, e ceva mai mărișor decât modelele de Rowenta cărora li se făcea reclamă la TV, însă părerea mea e că greu mai găsești persoane care să aibă fix 7 cm la canapea… Aspiratorul intră lejer sub pat, cel puțin la mine, așa că își face treaba în direcția aceea.

Bateria este de 2500 mAh, adică face față cam la 90 mp. La mine aspiră lejer tot apartamentul, însă fără să îl las foarte mult într-un loc. De obicei, îl las să facă pe rând, să stea într-o cameră mai multicel, dat fiind faptul că e Aki în casă și lasă păr orice aș face.

Cum se utilizează?

Există aplicația Mi-Home ce trebuie instalată pe telefon pentru a dirija mai ușor aspiratorul. De acolo îi poți seta și nivelurile de aspirare – silent, Standard, Medium și Turbo. de obicei, îi dau Turbo, să ia cât mai mult din mizerie. Tot din aplicație îi setați și cantitatea de apă pe care să o elibereze când folosiți mopul – Low, Medium și High. Nu vă gândiți că lasă dâră de apă, nu o face.

Peria aceea mare pe care o vedeți pe mijloc face toată treaba. Aceea merge pe principiul periei turbo de la aspiratorul normal, adică aerul învârte acele perii și adună tot ce în jur. Periile laterale sunt și ele foarte importante, întrucât adună ce e prin colțuri. Din acest punct de vedere, pot spune că face treabă foarte, foarte bună! Nu e nevoie să stau după el, pleacă de capul lui și aspiră. La fel și la mop. Acesta se atașează, eliberează apa în laveta atașată, și șterge suprafețele.

Ce senzori are Xiaomi Essential?

Senzor de stâncă, Senzor de coliziune, Senzor LDS – scanare cu laser a camerei, Senzor de accelerare, Senzor radar, Senzor de perete, Senzor tomberon, Senzor de cădere – că uneori mai intră în una și în alta, asta e partea a doua. Dar nu mă deranjează, el își face treaba, dacă găsește ceva în calea lui, o ia în altă parte. Când se încarcă rezervorul de gunoi, se oprește și te anunță. Când agață ceva în perie se oprește și te anunță. Când prinde ceva în peria laterală, care îl blochează, la fel, se oprește și te anunță – atât el, cât și în aplicație. Adică serios, chiar are un senzor care vorbește și îți zice când are bateria descărcată și toate problemele lui.

În aplicație puteți vedea exact pe unde s-a dus prin casă, dar nu aveți posibilitatea să memorați harta. Gen, aici e sufrageria, îi dau să curețe doar în camera asta. Nu, la el nu funcționează așa. E un model de bază, nu are opțiunea asta. Se poate porni de la distanță, gen dacă ești la mare, dar nu va pleca doar într-o cameră, ci peste tot. Consider că eu o să îl folosesc doar când sunt acasă, așa că ăsta nu e un impediment.

Argumente pro aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Essential:
 • face curățenie în locul tău
 • te salvează de o grămadă de timp
 • știe să se ducă peste tot
 • dă și cu mopul (eu deja mi-am aruncat mopul vechi, nu mai țin găleata și mopul acela ce se împuțea frecvent)
 • nu lasă dâre de apă în urmă la mop, ba din contră, cât șterge în altă parte, se usucă și nu mai trebuie să ocolești zona pentru a nu lăsa urme
 • e deștept, se duce singur la docul de încărcare când rămâne fără baterie
 • nu este exagerat de scump – 700 lei, e printre cele mai ieftine variante de roboței
 • poți să îl pornești de la distanță să facă curat în casă, tu când vii, e totul ok
 • are senzori inteligenți
 • consumabilele nu-s foarte scumpe, cu 150-200 lei iei tot ce are nevoie, și te țin sute de ore de utilizare
 • merge și pe covoare!
Argumente contra aspirator Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Essential:
 • nu are funcția de mapare, deci nu știe care e ce cameră
 • trebuie să ridici toate cablurile și tot ce e pe podea, pentru a nu se încurca în ele
 • dacă ai praguri înalte, trebuie să îl treci tu dintr-o cameră în alta
 • la covoare foarte pufoase, nu face față. Adică să nu aveți gen blănuri pe jos sau mai știu eu ce minuni cu fir lung
Din punctul meu de vedere, acest aspirator robot e cea mai bună investiție pe care am făcut-o vreodată! Mă scapă de mult timp, casa e mereu ok, cum se fac firimituri sau ceva, îi dau drumul. Și lasă lună în urma lui! Nu mi se pare exagerat de scump, acum depinde și ce căutați de la un astfel de gadget. Eu am vrut să economisesc timp și chiar am făcut-o. E ușor de manevrat și face treabă bună, mai ales într-o casă cu animăluțe. Tu ți-ai lua un astfel de roboțel? Crezi că te-ar ajuta?

15 Replies to “Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Essential – yay or nay?

 1. Mi-as dori si eu un aspirator de acest tip intr-un viitor.. momentan pentru casa de acum tot ce am e perfect! Cred ca un robotel e bun pentru spatiile mai libere.

 2. Mi-am luat si eu un robot de genul. Al meu are si functia de mapare si chiar mi se pare genial. Imi place maxim si il folosesc ori de cate ori cdonsider ca este nevoie. Cel mai nasol la mine este ca trebuie sa strang toate jucariile ca el sa poata face curatenie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *