Neața bună, oameni frumoși! Ce poți să faci într-o zi de vară? Mai ales dacă ai și chef de mare, de plajă, și un câine după tine? Da, e complicată viața cu un cățel pe care să nu îl lași nicăieri, și să trebuiască să îl iei peste tot. E o responsabilitate majoră. Aki a mers peste tot cu noi până acum, de la banalul lan de lavandă, la mare sau munte, la Târgul de Crăciun de la Sibiu și la cascada Duruitoarea. Nu pot să mă plâng, dat fiind faptul că și eu l-am învățat așa și nici nu am vrut să îl țin departe de mine. Tocmai de aceea a mers și vinerea trecută cu noi, în ce se voia o excursie la mare. Am decis să plecăm dimineața și să ne întoarcem seara. Între timp, din mare a devenit plimbare și din Constanța a devenit Histria.
Plaja mea a cam durat 2 ore. Noroc că am ajuns odihniți, vorba aia, Aki e mare fan plimbări cu mașina, nu face urât, stă foarte cuminte. Se mai uită pe geam, mai doarme, nu are niciun stres. La plajă, normal, nu ai voie cu câini. Așa că l-am băgat de vreo 2 ori în apă, să se răcorească, apoi am făcut cu schimbul și l-am plimbat. Plaja mea a fost un vis frumos, mai mult m-am bronzat în restul zilei.
La pas prin Constanța
Am luat-o un pic la pas prin Constanța, am văzut cazino-ul, care în sfârșit se modernizează, cică ar fi gata peste 2 veri. Și am ajuns și la celebra roată de pe faleză, care m-a fascinat din prima. Nu am renunțat la ideea să mă urc, deși părea foarte mare și înaltă. A fost superb! Vă zic de pe acum! Să nu o ratați, dacă ajungeți la Constanța. Nu se învârte repede, prețul biletului e 20 lei, se fac 2 ture, dar da, priveliștea e de vis. Bine, dacă vă știți cu rău de înălțime… e mai complicat! Altfel, recomand cu drag, e superb!
Tot aici am mâncat și cel mai bun burger din ultimele câteva luni! La Asado Burger, în centrul vechi al orașului. Prețurile sunt decente, și am luat și o limonadă cu mango. Atâtea opțiuni, mi-a fost greu să mă decid între mango și ananas 😀 În schimb, la burger a fost simplu – blue cheese! A fost minunat, suculent, bun, sățios, delicios, cu cartofi prăjiți lângă. Servirea ireproșabilă, rapidă, mi-a plăcut! Mai vin!
Biserica îngropată de la Istria
Unde să mai mergem, unde să mai mergem? Am căutat un pic pe sfântu Gogu și am găsit biserica îngropată de la Istria, precum și cetatea, fiind apropiate una de cealaltă. Așa că după 60 km, aproximativ, am ajuns deja la biserică. E o biserică destul de diferită față de ce cunoaștem noi în ziua de azi. A fost construită în 1857, când bulgarii ce locuiau acolo au primit acceptul autorităților otomane de a construi un lăcaș de cult. Cu condiția să nu aibă turle, să nu fie mai înalt decât geamia din localitate, să nu aibă clopotniță sau nimic din ce ar putea indica existența unui lăcaș creștin.
Astfel, biserica a fost construită în pământ, pentru a nu încălca specificațiile otomane, dar pentru a fi suficient spațiu. Podeaua se află la un metru sub pământ. Pe pereți nu se află deloc picturi, dar în interiorul lor sunt îngropate amfore, care ajută la propagarea sunetului. Dat fiind faptul că nu era voie cu clopot, acestea amplificau sunetele. E o poveste interesantă, demnă de auzit.
Cetatea Histria – loc de poveste
Ador istoria și locurile încărcate de povești, astfel că nu puteam rata cetatea Histria. Este cel mai vechi oraș atestat din țara noastră și a fost prima colonie grecească de la țărmul Mării Negre. A fost locuită pentru o perioadă foarte mare de timp, iar de acum 700 de ani a dispărut și populația ei. Cetatea Histria a înflorit în epoca romană, dar apoi, supusă atacurilor diverselor triburi, a început să se deterioreze.
Avem aici cetatea propriu-zisă, un muzeu, precum și un restaurant. În muzeul găsim pietre, lespezi, opaițe, tot felul de obiecte găsite în situl cetății, iar în interiorul cetății găsim un adevărat oraș. Cred că puțină modernizare nu ar strica, ar deveni un loc de poveste! Am observat că există lumini pe timp de noapte, deci cred că și atunci ar arăta splendid. Eu am rămas impresionată de fiecare piatră, de fiecare loc, se găsesc coloane vechi de 2000 de ani, e pur și simplu din altă lume.
Lângă cetate se află lacul Sinoe, care împreună cu Tuzla și Nuntași formează limanul Razim-Sinoe, un important punct turistic din Delta Dunării. Tot lângă cetate găsim Cherhanaua Histria, un restaurant cochet, cu foișoare, unde se mănâncă bine. Aici am gustat prima dată în viața mea Parrpendue cu înghețată de vanilie.
Acesta e un desert foarte interesant, dintr-un fel de cozonac, cald, însiropat, cu înghețată de vanilie (homemade, din ce mi-am dat seama) lângă. Mmmmm… super yummy! Mie mi-a plăcut, a fost delicios!
Ce bine ca marea e atat de aproape de tine! La Cetatea Histria nu am ajuns, dar mi-ar placea sa o vedem.
In Constanta vreau si eu sa ajung curand! Au un port atat de frumos, mai ales la apus. Pozele sunt foarte frumoase, ma bucur ca v-ati distrat 🙂
În septembrie mi-am propus să dau o fugă la mare într-un local mai sigur (și să nu mai fie atât de multă lume).
Super cuțu! Să fie mereu sănătos și voios! ❤
Nu am trecut niciodată pe acolo, dar chiar mi-ar plăcea acolo. 🙂
Ce locuri frumoase! Chiar vroiam sa vizitez in vara asta Constanta, dar nu am apucat!
Am vizitat unele peșteri sau saline care nu sunt foarte cunoscute
Este foarte frumos,nu am fost încă pe acolo dar urmează.
La Histria chiar nu am reusit sa ajung pana acum, desi imi propun de vreo doi ani, deja.
La cetatea Histria n-am ajuns. O mica vacanta tare bine mi-ar prinde si mie. Am avut niste zile horror …. in ultimul timp
Mi-a plăcut și mie Cetatea Histria, am fost anul trecut. Deși din Dobrogea mi-a plăcut mai mult Enisala pentru peisaj, dar dpdv istoric e mai interesantă Histria. Prin Constanța am fost ultima oară în mai, m-am bucurat să văd că reabilitează în sfârșit cazinoul, dar tot am emoții pentru el până îl văd făcut cum trebuie.
Am (re)descoperit mai multe locuri faine prin țară vara asta, nu cred că m-aș putea opri doar la 2-3.
Ai noroc cu Aki, nouă ne-a fost mai greu să-l învățăm la drumurile cu mașina pe Max, dar face progrese, ultima oară a fost mai liniștit.
la enisala nu am ajuns, dar in mod cert e de vazut! mai facem un road-trip rapid, nu e bai 😀